Нургюл Салимова с втора поредна загуба

Нургюл Салимова с втора поредна загуба

фейсбук

A A+ A++ A

Нургюл Салимова претърпя втора поредна и общо четвърта загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

В партия от 11-ия кръг българката отстъпи с черните фигури на индийката Хумпи Конеру след 90 хода и над пет часа игра.

Салимова, която в предишната партия с Конеру записа единствената си победа в турнира до момента, този път не успя да подложи на реален натиск 37-годишната по-опитна индийка.

Още в дебюта позицията на белите бе по-добра, а с напредването на партията Конеру се представяше все по-стабилно, макар и материално да имаше само една пешка в повече. Българката се бори до самия край в опит да се добере до реми, но въпросната пешка, която Конеру имаше на h вертикала, се оказа решаваща.

Загубата остави 20-годишната Салимова на осмо място в класирането с 4 точки, тъй като индийката Вайшали Рамешбабу, която до момента бе последна, постигна изненадваща победа с белите над рускинята Александра Горячкина и вече има 4,5 т. С 4,5 точки е и украинката Анна Музичук, която нарави реми с черните с китайката Лей Тинцзие.

В друга партия от кръга китайката Тан Чжони победи с белите рускинята Катерина Лагно и си върна първата позиция в класирането със 7,5 т. Втора със 7 т. е Лей, а Конеру, Горячкина и Лагно разделят третата позиция с по 5,5 т.

До края на турнира остават три кръга, като в следващия тази вечер Салимова ще има белите фигури срещу водачката Тан Чжони.

#Нургюл Салимова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите