Чужденците смятат земята ни за непривлекателна, смята Греков

Чужденците смятат земята ни за непривлекателна, смята Греков
Според Министър Греков нашите земи не са толкова привлекателни за чужденците.
A A+ A++ A

Земеделските земи в България не са толкова атрактивни, че да бъдат изкупени масово от чуждестранни граждани. Това сподели по Нова телевизия в събота министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

„Личното ми мнение е, че няма крайна опасност чужденците да завземат земята ни, защото българската земя не е така комасирана, не е уедрена", коментира още земеделският министър. „Комасирането, като процес, е изпуснато много отдавна". Според Димитър Греков разделението на земята на парцели от 5 - 8 дка не представлява интерес за закупуване от чужди земеделски производители.

„Комисията по външни работи разгледа мораториума за покупка на земеделски земи от чужденци и той беше отхвърлен", отбеляза Греков, като припомни, че за повечето от страните от последната вълна на разширяване приетият краен срок за неговото действие е 31 декември 2013 г.

За непривлекателността на земеделските площи у нас допринасят също климатичните изменения и проблемите с напояването. „Виждате каква е ситуацията в много от земеделските страни, където има изградени хидромелиоративни съоръжения, а у нас има толкова много проблеми с напояването. Как да дойде земеделски производител от друга държава, когато не може да разчита на него. Наред с това нашата земеделска продукция е с висока себестойност", отчете министърът на земеделието и храните.

#Димитър Греков #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници