Ще строят "Дунав мост" 3 и 4 при Силистра и Оряхово

Ще строят "Дунав мост" 3 и 4 при Силистра и Оряхово
Вторият мост над река Дунав – Видин–Калафат вече е 70% готов. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Тази година ще започне работата по строежа на трети и четвърти мост над река Дунав, съобщи посланикът на Румъния в България Антон Пакурецу.

„Тази година започва работата на експертите от Румъния и България по изграждането на трети и четвърти мост над Дунав“, каза в интервю за Дарик посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу.

„Вторият мост Видин-Калафат вече е 70% готов. Сега вече говорим за трети и четвърти мост –  Силистра-Кълъраш и Бекет-Оряхово. Има едно политическо решение за тези два нови моста. Сега ще започне работа на ниво експерти там, на терена“, обясни посланикът.

„Трябва да кажа, че и трети, и четвърти са също в Дунавската стратегия, става дума за европейски проекти, ние така ги гледаме. Те са двустранни, защото свързват България и Румъния, но има и европейска логика в тях“, отбеляза Пакурецу.

Румънският дипломат уточни, че тези съоръжения, планирани за района на Силистра и Оряхово, ще бъдат европейски проекти.

Относно сроковете за изграждането на тези два нови моста Пакурецу уточни, че времеви параметри няма.

„Тази година ще обсъдим къде точно от геофизическа гледна точка могат да се правят тези мостове и след това започва работата“, коментира той.

Румънският посланик у нас съобщи още, че докато преди пет години стокообменът между България и Румъния е бил около 200 млн. евро, през 2010 г. той е бил десет пъти повече - над 2 млрд. евро. За миналата година се очаква стокообменът да надхвърли 3 млрд.евро.

„За България Румъния вече е втори икономически партньор в рамките на ЕС. Преди нас е само Германия“, уточни посланик Антон Пакурецу.

Той подчерта и интереса на румънските туристи към българските морски и зимни курорти.

„Те са на първо място като брой туристи в България - миналата година бяха около милион и половина“, посочи още посланикът.

#Антон Пакурецу #мост #река Дунав #Дунав мост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници