Програма за заетост може да осигури работа на 500 бежанци

Програма за заетост може да осигури работа на 500 бежанци
"Проблемът е, че те трудно доказват квалификация, защото или нямат необходимите документи, или не е ясно дали тя се признава у нас", посочи социалният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Има една програма в Националния план за действия в заетостта, по която могат да бъдат наети 500 бежанци“, заяви министърът на труда и социалната политика, Хасан Адемов.

Програмата не е финансирана от Брюксел, а от бюджета и включва възможност за изучаване на български език, мотивационна работа и по-късно намиране на заетост спрямо техните сфери на квалификация, обясни Адемов.

"Проблемът е, че те трудно доказват квалификация, защото или нямат необходимите документи, или не е ясно дали тя се признава у нас", посочи социалният министър.

"Затова предстоят разговори с Министерството на образованието за изясняване на тези въпроси. За да бъде включен в тази програма, кандидатът трябва да е получил хуманитарен статус на бежанец, други няма да се допускат", отбеляза Адемов.

Той призова тази възможност да не се приема като противопоставяне на безработните българи.

"Интересът на бежанците още не е ясен, но не се очаква голям наплив. Най-вероятно, най-много от тях ще се включат в обучението по български език", прогнозира министър Адемов.

#Хасан Адемов #бежанци #заетост #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници