Йовчев нападна ГЕРБ за бежанците

Йовчев нападна ГЕРБ за бежанците
"Твърдя, че българската граница с Турция, е една от най-добре охраняваните в Европа“, заяви Йовчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Именно тези, които трябваше да изградят системата за бежанците, и които проспаха последните 4 години, сега критикуват и задават въпроси“, заяви министърът на вътрешните работи, Цветлин Йовчев.

Много съм изненадан, има всякакви политически коментари. Може би това е някаква нова форма на самокритика, на вътрешнопартиен анализ, на анализ на отминалото управление, но е малко неприемлив”, каза Йовчев.

Сега да се поставя въпросът, защо се изгражда лагер в Харманли, след като това решение е взето през 2012 г. от правителството на ГЕРБ“, посочи вътрешният министър.

Взели са решение на Министерски съвет, похарчили са 200 000 лева, и журналистите видяха, че имаше една буренясала поляна. Трябваше допълнително, със сили и средства на „Гражданска защита”, и на МВР да разчистим и подготвим нормални условия, за да могат да бъдат приети бежанци. Никакво усвояване на евросредствата, а и тези, които са усвоени - не ми се иска да навлизам в детайли, но не са усвоени по най-подходящия начин”, коментира Йовчев.

„По темата с бежанците, това, което виждам в момента, е някакво политическо мародерство на гърба на българския народ. Евтин пиар“, каза още Цветлин Йовчев.

На фона на всичко, и президентът се изказва и се държи като страничен наблюдател и коментатор, все едно, че няма никаква отговорност за националната сигурност. Наистина, в малко странна ситуация сме”, добави вицепремиерът.

Всякакви глупости слушам, затова, че през границата, едва ли не, някой влизал и излизал. Трябва малко повече отговорност. Твърдя, че българската граница с Турция, е една от най-добре охраняваните в Европа“, заяви Йовчев.

„Проблемите, които трябва да се решават по отношение на бежанците, не са от компетентността само на МВР. Проблемът с бежанците не е проблем само на правителството", отбеляза вътрешният министър.

Точно заради това, че е общонационален проблем, изисква по-различен подход. А подходът, който наблюдаваме, включително и от партии с претенции, смятам, че е абсолютно необоснован”, коментира Йовчев.

Министърът на вътрешните работи увери, че МВР полага абсолютно всички усилия, за да има добра комуникация.

Искам да повторя още веднъж това, което вчера спомена главният секретар на МВР, че сме предприели още по-засилени и допълнителни мерки за сигурност”, обясни Йовчев.

Според него, концентрацията на бежанци в други населени места е в пъти по-голяма, в сравнение със столицата.

Разберете, че едно малко населено място много по-трудно може да поеме един такъв поток от бежанци. Защото е необходимо да се организира изхранването на тези хора, снабдяването им със стоки и услуги, както и друг тип услуги, образованието им, медицинското им обслужване и т.н.”, обясни Йовчев.

#бежанци #Сирия #граница #Турция #България #Цветлин Йовчев #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници