Консултантът по АЕЦ "Белене" е свързан с руската "Атомстройекспорт", твърдят ДСБ

Консултантът по АЕЦ "Белене" е свързан с руската "Атомстройекспорт", твърдят ДСБ
Фирмата "Уорли Парсънс" е обслужвала интересите на Москва в ущърб на българските. Това заяви Иван Иванов от ДСБ на извънредна пресконференция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Компанията "Уорли Парсънс", която е консултант по проекта АЕЦ "Белене",  е била свързана с руската "Атомстройекспорт" и това поражда сериозни съмнения за нарушаване на българските интереси в полза на Москва, заяви бившият депутат от Синята коалиция и член на ДСБ Иван Иванов, съобщава 3е-news.

Изявлението бе направено ден след като Националната електрическа компания обяви, че прекратява договора с консултанта.

От ДСБ представиха документи от руския търговски регистър, според които "Уорли Парсънс" от  2010-та година е партньор на Руската федерация в трето руско предприятие с мажоритарна държавна собственост.

На 31 август 2010 г. "Уорли Парсънс" учредява съвместно предприятие с "ИНТЕР РАО ЕЕС", в което държавната корпорация "Росатом" държи 42,5%. Съвместната компания с общ капитал 38 милиона рубли има за цел общи инвестиции в енергийни проект в Източна Европа.

На тази база ДСБ аргументира твърдението си, че от посочената дата "Уорли Парсънс" и дъщерната фирма на "Росатом" "Атомстройекспорт" са "свързани лица по смисъла на българския Търговски закон".

Според представителите на организацията, "свързаната с руската страна "Уорли Парсънс" изпълнява както надзорни, така и оценителски функции по взаимоотношенията на НЕК с АСЕ, включително консултиране на българската страна по търговския арбитражен спор за 1 милиард евро".

#"Уорли Парсънс" #Белене #Иван Иванов #ДСБ #Русия #"Росатом" #"Атомстройекспорт"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници