Клинтън: Бездействието спрямо Сирия подкопава доверието в ООН

Клинтън: Бездействието спрямо Сирия подкопава доверието в ООН
„Въпросът е колко невинни цивилни трябва да умрат преди Асад да отстъпи пред очевидното, и каква степен на нестабилност ще остави след себе си“, заяви Хилари Клинтън. Снимка: panslavist.ru
A A+ A++ A

Държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън заяви, че ако Съветът за сигурност на ООН не действа бързо за Сирия, доверието към Организацията на обединените нации ще намалее.

„Време е международната общност да загърби различията си и да изпрати ясно послание в подкрепа на народа на Сирия“, каза Клинтън пред Съвета за сигурност, призовавайки 15-те държави членки да приемат резолюция, поддържаща плана на Арабската лига, предаде АФП.

„Другото решение – да се пренебрегне Арабската лига, да се изостави сирийският народ, да се окуражи диктаторът да прояви повече дързост – би утежнило още повече трагедията, ще ни попречи да поемем своята отговорност и отслабва доверието в ООН“, допълни тя.

Отбелязвайки усилването на насилието и нарастващия риск от „гражданска война“, тя смята, че „въпреки безмилостната тактика властта на терора на Асад ще свърши и сирийският народ ще може да избере съдбата си“.

„Въпросът е колко невинни цивилни трябва да умрат, преди Асад да отстъпи пред очевидното, и каква степен на нестабилност ще остави след себе си“, допълни тя.

„Ние имаме избор: да подкрепим народа на Сирия и района или да станем съучастници в засилващото се насилие“, подчерта Хилари Клинтън.

По думите й Съединените щати искат настоятелно Съветът за сигурност да подкрепи възванието на Арабската лига за политически преход в Сирия.

Планът на лигата, отхвърлян до момента от Москва, предвижда прехвърляне на властта на сирийския вицепрезидент и провеждане на свободни избори.

#Съединените щати #Хилари Клинтън #САЩ #държавен секретар на САЩ #Съвета за сигурност #ООН #Сирия #Организацията на обединените нации #Арабската лига #Асад #Москва #избори #гражданска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници