Франция иска премахване на правото на вето в ООН при "масови престъпления"

Франция иска премахване на правото на вето в ООН при "масови престъпления"
Във връзка със конфликта в Сирия, френският дипломат припомни "безсилието" на Съвета да приеме осъдителна резолюция след три случая на вето от страна на Русия и Китай. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският министър на външните работи, Лоран Фабиюс, поиска премахване на правото на вето в Съвета за сигурност на ООН в случаите на „масово престъпление“.

"Когато Съветът за сигурност трябва да се произнесе за ситуация с масово престъпление, постоянните членки да се откажат от правото на вето", написа Фабиюс във в. "Монд", без да уточнява понятието "масово престъпление", предава БГНЕС.

Във връзка със конфликта в Сирия, френският дипломат припомни "безсилието" на Съвета да приеме осъдителна резолюция след три случая на вето от страна на Русия и Китай.

"Трябваше да минат повече от две години и да загинат 120 000 жертви в Сирия, за да се спре блокажът в Съвета за сигурност заради ветото и да се вземе решение", подчертава Фабиюс.

Френският президент, Франсоа Оланд, повдигна същият въпрос по време на изказването си пред годишната сесия на Общото събрание на световната организация в края на септември.

#Лоран Фабиюс #Франция #Сирия #Съвет за сигурност на ООН #вето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници