Европа гледала много сериозно на положението с бежанците в България

Европа гледала много сериозно на положението с бежанците в България
„Ако натоварването продължи с такива темпове, каквито са до момента, наистина ще бъде трудно да овладеем процеса“, посочи вицепремиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„В Европа се гледа много сериозно на ситуацията с бежанците у нас“, заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветлин Йовчев.

„Би трябвало да оказваме помощ на хората, които търсят защита на наша територия. Към момента е много важно да успеем да убедим нашите партньори, че проблемът е сериозен, да получим европейска солидарност и да успеем да решим този проблем“, коментира Йовчев.

„Ако натоварването продължи с такива темпове, каквито са до момента, наистина ще бъде трудно да овладеем процеса“, посочи вицепремиерът.

„Ние имаме тавани, които сме заявили преди това и които сме надхвърлили. В момента обаче, за да се възползваме от задействането на Директива 55, се изисква решение на Съвета на Европа. Едно от изискванията е да бъдат превишени 500 души на ден, което е изключително тежко за нашата страна. С нашите размери и възможности това е много и недопустимо“, каза още Йовчев.

„Второто е, когато сме надвишили значително националния си капацитет. До момента обаче една единствена страна е поискала задействане на Директива 55, Малта, и това не се е случило. Надявам се, а и в момента има все повече сигнали от Европа, че се гледа много сериозно на въпроса и ще бъде намерено едно решение в рамките на ЕС“, добави той.

#Цветлин Йовчев #бежанци #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино