Четири сценария след изборите в Германия

Четири сценария след изборите в Германия
Според социолозите, от около 30 партии и коалиции само пет или шест имат шансове. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Четири са възможните сценарии след изборите за парламент в Германия, коментира вестник „Ди Велт”.

Първият вариант е Свободната демократическа партия -СвДП  да влезе в парламента. Тази формация, привличаща едва 5-7 % от изборните гласове, успява да „гравитира“ ту към едната, ту към другата от водещите партии и на практика „накланя везните“ и осигурява победа на изборите на една от двете партии. След поражението на изборите за Ландтаг в Бавария, партията посвети цялата си изборна енергия на втора предизборна кампания.

Вторият е СвДП да не успее да влезе в Бундестага и да обърка досегашните си партньори.

Третият сценарий е влизане на Алтернатива за Германия в парламента. Тази партия е голямата неизвестна в изчисленията. Ако тази партия влезе, нито една формация няма да поиска да сформира коалиция с нея, защото Алтернатива за Германия са евроскептици. Освен това членовете на новосъздадената партия са непредвидими и нямат опит.

Четвъртият сценарий е влизане на Лявата партия в парламента. Математически социолозите допускат възможността това да се случи, макар и като малко вероятна.

Според прогнозите Ангела Меркел ще запази поста си начело на най-голямата икономика в Европа. Претендентът от социалдемократите Пеер Щайнбрюк се надява да скъси разликата с Меркел, за да може да стане канцлер с гласовете на партията на зелените.

Според социолозите, от около 30 партии и коалиции само пет или шест имат шансове. Сред тях е първата по рода си в страната евроскептична партия Алтернатива за Германия.

Бъдещото германско правителство е изправено и пред сериозни предизвикателства за възстановяване от кризата на еврото и връщане на икономическия растеж на Стария континент.

#Германия #избори #Ангела Меркел #Алтернатива за Германия #Свободната демократическа партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници