До 1 г. Сирия ще унищожи химическите си оръжия

До 1 г. Сирия ще унищожи химическите си оръжия
Асад допълни, че американските заплахи не са повлияли на решението му за химическите оръжия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия ще изпълни условията от споразумението за химическото си оръжие, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за американска телевизия, цитиран от Би Ти Ви.

Асад обасни, че страната му разполага с химически оръжия и този арсенал ще бъде унищожен. Това обаче е сложна от техническа гледна точка операция, която ще струва скъпо - може би около един милиард долара, и ще отнеме поне година.

"Сирия е съгласна да предаде химическите си оръжия на всяка страна, готова да го приеме", коментира президентът.

Той отново подчерта, че не правителствените сили, а бунтовниците са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21 август. Сирийските власти разполагат с доказателства за използването на газ зарин от терористични групировки.

Според него 80%, дори 90% от въоръжените опозиционери, които се сражават в страната му, са терористи.

Сирийският лидер настоя, че решението му да унищожи сирийските запаси от химическо оръжие не е било предизвикано от американските заплахи за удар срещу режима в Дамаск.

„Тук не става дума за заплахи. Сирия никога не се подчинява на заплахи. Ние всъщност откликнахме на руската инициатива, на нашите нужди и убеждения”, подчерта президентът на близкоизточната държава.

Междувременно стана ясно, че военни от Русия могат да бъдат изпратени в Сирия, за да вземат участие в задачи, свързани с осигуряването на безопасността при операциите по унищожаването на химическите оръжия, съобщи в. „Коммерсант”.

Една от точките в руско-американския договор за сирийското химическо оръжие, е призивът към властите и опозицията в Сирия да осигурят безопасността на експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия.

#Башар Асад #Асад #Сирия #химически оръжия #Русия #терористи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници