България и Румъния обмислят съвместна инициатива за река Дунав

България и Румъния обмислят съвместна инициатива за река Дунав
България и Румъния обмислят съвместна инициатива за плавателния път по река Дунав. Снимка: www.maritime.bg
A A+ A++ A

България и Румъния обмислят съвместна инициатива за плавателния път по река Дунав, която да представят за одобрение пред Европейската комисия (ЕК), каза Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, пред агенция „Фокус“.

Във Вилнюс, Литва, транспортният министър се срещна с министърката на транспорта на Румъния – Рамона Манеску, доскоро евродепутат, която положи клетва като министър миналия месец. Във Вилнюс се проведе неформален Транспортен съвет на Европейския съюз. „Обсъдихме въпросите главно за плавателния път по река Дунав и обща инициатива, която в бъдеще да предоставим заедно пред Европейската комисия за одобрение.

Тя е главно за удълбочаване на района Батин – Белене, който да бъде включен в Connecting Europe Facility за следващия програмен период и за по-цялостно решаване на проблемите с плавателния път на река Дунав. Каквото и удълбочаване да направим, реката е наносен тип и този процес няма да спре. Ще трябва едно по-друго решение. Има няколко проекта, които ще бъдат разгледани на работна среща между експерти от двете министерства.

Уговорихме се следващата седмица да уточним дата за тази среща, която ще се проведе в Русе, след което ще вземем инициативата заедно с моята колежка, за да изготвим една програма, която да бъде предоставена за разрешаване и помощ от ЕК“, каза министър Папазов. На срещата са били обсъждани и въпросите около Дунав мост 2 – Видин–Калафат.

Показателите от използването на съоръжението в първите месеци са много добри и значително надминават разчетните цифри, които са използвани при проектирането на моста. „От румънската страна се забелязва голям интерес“.

#Батин #Данаил Папазов #Видин #Калафат #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници