Огнян Златев: ЕС има пари за бежанците ни, трябва да знаем как да ги поискаме

Огнян Златев: ЕС има пари за бежанците ни, трябва да знаем как да ги поискаме
A A+ A++ A

„Парите ги има, въпросът е, че ние трябва първо да ги поискаме и да знаем как да ги поискаме. Не може просто да отидем на вратата на Брюксел и да кажем: „Тук идват едни бежанци, дайте ни пари“. Това заяви ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев на пресконференция днес в Шумен, предаде БГНЕС.

„Тази криза ще продължи още години и ние трябва да имаме стратегическо виждане и решения, и да погледнем на това като възможност за развитие на нашите погранични райони, които в момента са в тежко състояние. Европейският съюз няма да го предложи, българското правителство трябва да поиска да се отпуснат средства за инфраструктура, да се направят водопровод и канализация, да се благоустрои самият град или село, да се изградят някакви предприятия на място дори, за да се повиши стандартът на тези хора. Много е важно да се знае – от двете страни стоят хора, и тук, и в Брюксел, те не са някакви машини“, каза Златев.

Той даде пример с Гърция, в която има 100 000 бежанци, но са си направили стратегия и работят целенасочено, затова нямат никакви проблеми. Йордания пък се съгласила да приема бежанци, но договорила с ЕС 1,5 млрд. евро помощ, с условието 60 цента от всяко евро от нея да са за развитието на местния регион.

„Затова комисар Георгиева беше тук, за да се срещне с ръководителите на държавата, от които това зависи,и да предложи точно тази помощ. Хората са готови да ни помогнат, те са наясно, че проблемът съществува, но това трябва да са решения на всяка една страна членка, в смисъл че държавата трябва да реши как да постъпи. Комисар Малмстрьом, която отговаря за бежанците, е изключително добронамерена към България, иска да ни помогне, но тя не иска българското правителство да чувства, че нещо му се нарежда. Европейският съюз не е Съветският съюз, ние сме всички с равни права и равни задължения“, заключи Огнян Златев.

#Огнян Златев #Европейска комисия #бежанци #средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници