НСТС обсъжда единната данъчно-осигурителна сметка

НСТС обсъжда единната данъчно-осигурителна сметка
Заместник-министърът на финансите Людмила Елкова обясни, че промените в данъчното законодателство са свързани с единната данъчно-осигурителна сметка. Снимка: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

Заместник-министърът на финансите Людмила Елкова обясни, че промените в данъчното законодателство са свързани с единната данъчно-осигурителна сметка, предаде агенция „Фокус“.

„Предвижда се първо да бъдат погасявани главниците, след това лихвите и накрая вноските. Синдикатите обърнаха внимание върху проблема с единната сметка и невъзможността на лицето да преценява кои от задълженията си да погаси. Предвижда се погасяването на задълженията да става облекчено с едно платежно нареждане“, заяви Елкова. „Не е добре да се връщаме назад и да отменяме въобще единната сметка. По нея трябва да се надгражда“, посочи Елкова.

„Друга промяна е въвеждане на обратно начисляване на сделките със зърно. Европейската комисия е дала възможност без изрична дерогация да бъде въведено такова начисляване. При нас сделките със зърно са с риск от години.

Ще се ограничат всякакви възможности за злоупотреби“, обясни заместник-министърът. Синдикатите изразиха становище срещу единната сметка. „Въведената от предишното правителство единна сметка се нуждае не от промяна, а от отмяна“, подчерта Димитър Димитров от КТ „Подкрепа“. Той предложи да се проведе отделно заседание на НСТС, за обсъждане на функционалността на единната данъчно-осигурителна сметка.

„Предлагаме да се обособят две отделни сметки – данъчна и осигурителна, и да се приемат спешни мерки за затягане на контрола“, подчерта Димитров. Синдикатите искат осигурителните вноски да бъдат извадени от единната сметка. Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заяви, че искат от Министерството на финансите по-строг контрол върху данъчните и изпълнението на техните задължения.

Той настоя за по-добър софтуер и по-добра работа на администрацията. Димитър Бранков от БСК заяви, че въведеният ред за погасяване първо на главниците, после на лихвите, облекчава хората. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви, че подкрепя повечето промени в ДОПК. „Ние не искахме единна сметка, а ограничаване на броя на платежните. Броят на платежните не се ограничи“, заяви Велев.

#Людмила Елкова #БТПП #БСК #Васил Велев #ДОПК #Димитър Бранков #АИКБ #Цветан Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници