Велев: Иде криза с горива и повишение на цените, ако принудят "Лукойл" да спре

Велев: Иде криза с горива и повишение на цените, ако принудят "Лукойл" да спре

Уикипедия

A A+ A++ A

Асен Василев заяви, че рафинерията "Лукойл" в Бургас се продава, собственикът отрече.

"В този свят всичко се купува и продава, зависи от цената и условията. Политика е да се създават неблагоприятни или невъзможни условия за работа, за да бъде принуден собственикът да продаде", коментира председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в бранша има притеснение, защото промените ще доведат до блокиране на работата на рафинерията, до дефицит на горива.

"Ще последва повишаване на цените по много причини, това ще се отрази недобре на българската икономика, предприятия, граждани. Време е да спрем с проявите на шопския манталитет "не е важно аз да съм добре, важното е на Вуто да му е зле", заяви Велев.

Пред Bulgaria ON AIR гостът добави, че все още очаква оценката за въздействието на промените, а няма индикация за подготовката на такава. Той се противопостави на решението за въвеждане на такса за вноса и транзит на руски газ.

"Договорите трябва да се изпълняват, ако е толкова примамливо да съберем 3 млрд., да е 40 лв./МВтч таксата, тогава ще съберем 6 млрд. в хазната", даде пример Велев.

По думите му е рано за нотификация по темата от ЕК, която анализира ситуацията.

"Това е едностранна промяна в договорени условия. Защо Украйна не въвежда такава такса, през Украйна се транзитира руски газ", даде пример председателят на АИКБ.

Той коментира също, че тегленето на нов външен дълг е неизбежно.

"Няма да изпълним разчетите за приходи в бюджета, икономиката се забавя, събраните приходи от данъци до края на август показват, че ако се запази този тренд, той по-скоро ще се влоши, ще имаме 3 млрд. по-малко събрани данъци. При изпълнение на плана за разходите, ще се увеличи бюджетният дефицит,но и разходите няма да се изпълнят - тези 8 млрд. инвестиции ще компенсират несъбираемостта на приходите", прогнозира Васил Велев.

#Васил Велев #Лукойл Нефтохим #цена на газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници