Социолози: БСП е първа политическа сила, негативните оценки към кабинета са се удвоили

Социолози: БСП е първа политическа сила, негативните оценки към кабинета са се удвоили
Боряна Димитрова и Кольо Колев. Снимка: „24 часа“
A A+ A++ A

Бърза оставка на правителството искат около 43%, докато 40% са за запазване на сегашния кабинет. Тези резултати представи пред Нова телевизия социологът Кольо Колев от агенция „Медиана“, цитиран от „24 часа“.

„Хората искат нещо, но не виждат политическата алтернатива. БСП е първа политическа сила в момента. Тук има криза на политическото представителство въобще. ГЕРБ спечелиха досега с тезата „Всинца са маскари“. В крайна сметка те попаднаха в собствения си капан. Сега не се вижда особен връх, който да привлича хората. Гражданите не виждат нищо ново“, обясни Колев.

„Малко става като „София срещу страната“. Внушава се, че това са мислите, отношението на хората. А те всъщност не мислят така. Добрите лекари, специалисти, не се придържат към максимата „Всички са маскари“. Това е една целенасочено насаждана теза години наред, която трябваше да роди ерозията между специалистите и останалите хора“, заяви на свой ред Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

„Ето какви са резултатите от нашите изследвания за първите 100 дни на правителството“, каза Димитрова и посочи данните: БСП - 18,4%, ГЕРБ - 15,6%, Реформаторски блок - 6,7%.

„Отношението към правителството очертава две неща. От една страна, подкрепата към правителството се запазва. Твърдата партийна подкрепа се запазва. Привържениците са предимно от БСП и ДПС. Но има и друг, драматичен ръст на негативните оценки на кабинета - от 23% те са се увеличили на 47%“, заяви Боряна Димитрова.

„Ние не сме набелязвали толкова бърза негативна нагласа за първите 100 дни при друго правителство. Основна причина за това недоволство се дължи на кадровата политика на правителството“, поясни още Димитрова.

„Трудно се създава политическа алтернатива, но това ще е цел пред всички политически сили“, заяви Боряна Димитрова.

„Голямото предизвикателство пред правителство е дали то ще успее да се задържи на власт и как“, каза в заключение социологът.

 

24 часа

#„Медиана" #Кольо Колев #Боряна Димитрова #„Алфа рисърч"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай