Кольо Колев: Правителството ни се крепи на геополитически интереси, не на вътрешни фактори

Кольо Колев: Правителството ни се крепи на геополитически интереси, не на вътрешни фактори

Нова нюз

A A+ A++ A

„Не мисля, че това правителство се крепи на вътрешни фактори и на отношенията между партиите в него, а по-скоро на геополитически натиск. Светът се тресе, има сили, които искат да прокарат разграничителните линии от едната или другата страна. България се намира на сериозен разлом между изтока и запада, тук се пресичат интересите на Русия, САЩ, Турция – това прави страната ни доста специфично място, обект на интереси. Тези интереси са спойката, върху която успява да се скрепи това правителство”. Това заяви социологът Кольо Колев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той е песимист за умението на българските политици да отстояват националните ни интереси. „За съжаление, българският елит е по-склонен да слушка и да папка, вместо да взима сериозни политически решения. Страхувам се, че българският елит не е на това ниво, послушковците са прекалено много”, каза Кольо Колев.

В отговор на въпрос за евентуални предсрочни избори социологът допуска, че е възможно правителството да падне и да има избори „2 в 1” – предсрочни парламентарни и евровот. „Това може да стане при голям корупционен скандал. Изначално тази сглобка е противоестествена, първият отстъпва властта на втория без да участва – такова нещо не сме виждали”, каза социологът.

Въпреки това смята, че партиите нямат интерес от големи скандали и демонстрацията на дистанцираност между партиите в управляващата коалиция е обяснима. „Съвсем случайно сме в този креват, ако мислиш, че има нещо общо…”, илюстрира тезата си социологът.

„Нито една политическа формация не би се осмелила да предизвика криза, защото се страхуват от обществото, където недоволството е много силно и те рискуват да бъдат пометени”, смята Кольо Колев

Той коментира, че всички партии започват сезона с много нисък политически ресурс. „Това показва изследването не само на „Медиана”, но и на други социологически агенции. Нито една от парламентарно представените формации не се намира в политическо здраве”, каза Колев. „Самата „сглобка” не удовлетворява голяма част от избирателите”, обясни социологът и допълни, че само за Делян Пеевски нещата изглеждат позитивни, защото той успя майсторски „да се вклини” във властта. „51% казват, че тази сглобка е вредна за страната, а 18% казват, че тя е полезна. Без съмнение е добре, че има бюджет”, обясни социологът.

Относно приема на България в Шенген, но само по въздух и вода, той смята, че в обществото остава усещане за нещо неизговорено. „Политиците тук говорят едно, от австрийското външно министерство идва друга информация за конкретни условия”, обясни Колев.


#Кольо Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници