Външните министри в ЕС: Химическата атака в Дамаск е дело на сирийския режим

Външните министри в ЕС: Химическата атака в Дамаск е дело на сирийския режим
Ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън обобщи срещата на министрите във Вилнюс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз е на единно мнение, че химическата атака от 21 август край Дамаск е вероятно дело на сирийския режим, но евентуална атака срещу силите на Башар  Асад трябва да изчака доклада на инспекторите на ООН, предаде АФП, цитирана от Би Ти Ви.

Ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън обобщи срещата на министрите във Вилнюс в присъствието на американския държавен секретар Джон Кери.

Прочитайки заключителната декларация, тя уточни, че според министрите "силни презумпции" говорят, че сирийският режим е отговорен за атаките с химическо оръжие, причинило смъртта на стотици хора в предградие на Дамаск.

В началото на съвещанието министри заявиха, че е важно да се изчакат резултатите от доклада на инспекторите на ООН за химическите атаки.

Германският министър на външните работи изненада всички като обяви, че Германия ще подпише подкрепеното от 10 държави изявление на Г-20, което призовава за силен международен отговор на вероятната употреба на химическо оръжие в Сирия.

"След като видяхме тази отлична и много мъдра позиция на ЕС, канцлерът Ангела Меркел и аз решихме да подкрепим изявлението на Г-20", каза Гидо Вестервеле.

#Европейският съюз #Катрин Аштън #Сирия #Башар Асад #Джон Кери #ООН #Германия #Г-20 #Ангела Меркел #Гидо Вестервеле #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници