Скопие се превръща в „Дисниленд“?

Скопие се превръща в „Дисниленд“?
Огромният паметник на Александър Македонски на коня му Буцефал е само част от новия облик на Скопие. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Амбициозният проект на македонското правителство - „Скопие 2014“, който цели да затвърди идеята, че македонците всъщност са наследници на антична Македония и Александър Македонски, вече е успял да превърне Скопие в подобие на „Дисниленд“.

„Мнозинството от македонците вече се смятат за наследници на антична Македония. Центърът на Скопие прилича на „Дисниленд“ или парка на Астерикс в Париж“, каза Любчо Георгиевски, министър-председател на Македония 1998–2002, цитиран от bTV.

„Има и куриозни случаи, когато министърът на вътрешните работи ме убеждаваше, че всъщност животът на Земята е започнал от това, че всъщност в Библията така е било записано, имало в началото и камък, и дърво, и македонец. И той е трил камъка и дървото и така е тръгнал животът на Земята“, разказва Александър Йорданов, посланик на България в Македония (2001–2005).

„Името „славяни“ идва от македонските славяни! От македонските „склавинии“. Първото име на Самуиловата държава било „Склавиния“, не е било България!“, категоричен е акад. Блаже Ристовски, Македонска академия на науките.

„Ако отворим учебниците в училищата в Република Македония ще видите, че пише как българите няколко пъти са окупирали Македония, как българите са били фашисти. Личности от българската история като Кирил и Методий, цар Самуил, братя Миладинови, Гоце Делчев, та дори да стигнем и до Вапцаров, които там в техните учебници са представени като някакви македонци по националност, които не само са македонци, ами са се борили и против българите“, обясни Красимир Каракачанов, председател на ВМРО–БНД.

„И още повече, че мисията на Кирил и Методий е мисия антибългарска! Днес те ги славят и добре ги славят Кирил и Методий като национален празник, но въпреки това тяхната мисия е в основата си антибългарска“, смята акад. Блаже Ристовски.

Академикът е един от уважаваните представители на Македонската академия на науките, той е основоположник на „македонизма“.

Според него с този проект управляващите в Македония се опитват да решат вътрешните си икономически проблеми, като например безработицата в страната е около 30-40%.

Същевременно албанското малцинство скоро няма да е малцинство, а след предстоящото преброяване опасенията са, че албанците ще искат нови права.

Интелигенцията в Македония, разбира се, усеща комичната страна на цялата тази история.

#македонци #Любчо Георгиевски #„Дисниленд“ #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници