Очаква се правителството в РСМ да обсъди вписването на българите в конституцията

Очаква се правителството в РСМ да обсъди вписването на българите в конституцията

pixabay

A A+ A++ A

Очаква се днес правителството в Скопие да разгледа предложенията за промени в Конституцията на Република Северна Македония, които включват вписването на българите и други народи в основния закон на страната.

След като бъдат разгледани, по процедура би трябвало да бъдат изпратени към Събранието на РСМ, съобщават местни медии.

Засега няма парламентарна подкрепа за разглеждането им в Събранието, а именно - 80 от 120 гласа.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поиска от правителството места в кабинета, както и предсрочни избори, допускайки възможността все пак да допусне с гласовете си разглеждането на промените, ако “това е последното българско условие”.

Поискаха и гаранции за македонската идентичност и език от Съвета на ЕС, на които премиерът Ковачевски отговори, че това би нарушило преговорната рамка на страната, договорена преди година с т.н. “френско предложение” и двустранния протокол между двете държави.

В протокола е записано и договорено, че Скопие ще започне същинските преговори за членство едва след промените в Конституцията, след което започват да текат срокове по останалите договорености: промени в учебниците по история, съвместни чествания на личности и събития от общата ни история, напредък в работата на историческата комисия.

#Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници