Даниела Бобева: Законът за обществените поръчки е изготвен, има зелена светлина от ЕС

Даниела Бобева: Законът за обществените поръчки е изготвен, има зелена светлина от ЕС
„Ние сме преследвали целта да насърчим малките и средните предприятия. Нямаме проблем с директивите. Вторият спорен въпрос беше за това дали договорите и протоколите да бъдат в интернет“, коментира Бобева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Законопроектът за обществените поръчки е изготвен и депозиран в НС, отговори вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева на въпрос на депутата от Коалиция за България, Корнелия Нинова за Закона за обществените поръчки, предава БГНЕС.

„Два са важните моменти. Днес приключиха консултациите с ЕК за съдържанието на законопроекта. Имаме зелена светлина от Брюксел. Идеите някои от разпоредбите на новите директиви да бъдат транспонирани на ранен етап бяха посрещнати с одобрение от ЕК“, посочи Бобева.

„Важен момент е създаването на условия за електронизиране на обществените поръчки – най-мощния инструмент за борба с корупцията. НС ще обсъди и два спорни момента. Единият е за това може ли да запазим 30% за подизпълнители за всяка обществена поръчка в рамките на строителния сектор“, посочи Бобева.

„Ние сме преследвали целта да насърчим малките и средните предприятия. Нямаме проблем с директивите. Вторият спорен въпрос беше за това дали договорите и протоколите да бъдат в интернет. Правителството зае категорична позиция за пълна прозрачност на процеса, затова внасяме законопроекта с това предложение и оставяме на депутатите да решат и този въпрос“, добави вицепремиерът.

Таксата от 50 лв. за внасяне на финансовите отчети в регистъра към Агенцията по вписванията отпада.

„Това е записано в закона и имаме практическата готовност да го приложим“, каза Бобева.

#Закон за обществените поръчки #Даниела Бобева #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници