Орешарски: Натискът върху кабинета е стимулиращ, готов съм за дебат за Сирия

Орешарски: Натискът върху кабинета е стимулиращ, готов съм за дебат за Сирия
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Бих приветствал и натиск върху кабинета по-бързо да върши работа", коментира премиерът Пламен Орешарски предаването „Нещо повече" на БНР, цитиран от Стандарт Нюз.

Според него ефектите от действията на правителството ще проличат през есента, както и при представянето на отчета за 100 дни управление. Премиерът приветства решението за провеждане на дебат за ситуацията в Сирия в парламента и се надява, че депутатите ще подкрепят „в общи линии" позицията на правителството. То е отворено към всякакви предложения, допълни Орешарски. Тя може включително да бъде ревизирана, но само ако има нови факти.

Пламен Орешарски определи като изпитание очакваното засилване на бежанския поток от Сирия.

"Приветствам да има парламентарен дебат по въпроса за българската позиция за Сирия.", каза още Орешарски.

"С оглед на постигане на максимално възможната консолидация по отношение на позицията на нашата страна по случващото се в Сирия, от една страна. И от друга страна - по отношение на мерките, които предприемаме ние като правителство, сме отворени към всякакви предложения от всички страни - от управляващото мнозинство, от опозицията и от гражданството. Всяко предложение е добре дошло, с оглед на това да минимализираме ефектите", каза Пламен Орешарски.

"Миналата седмица инициирах Съвета за национална сигурност към Министерски съвет. Чухме от първоизточника - ръководителите на нашите служби - информацията, с която разполагаме. Опитахме се да направим прогнози за бъдещо развитие, колкото и непрогнозируема да е ситуацията. Набелязахме доста мерки преди всичко, за да не се окажем както в много други случаи е ставало, изненадани от повече сирийски граждани, които търсят убежище у нас, в сравнение с възможностите на нашата страна да посрещне тези граждани. И към настоящия момент вече започват да бъдат изпитание, гражданите, които търсят нашата страна за настаняване. Няколкократно беше подчертано, че местата в нашите бежански центрове са запълнени. Търсим допълнителни възможности, тъй като хуманизмът изисква да се отнасяме с разбиране към този въпрос", каза Орешарски.

По думите му - използването на химическо оръжие е неприемливо действие във всичките му аспекти. То противоречи на всякакво международно право, но най-важното – заплашва да торпилира отдавна установени норми на поведение срещу използването на химическо оръжие и безспорно нарушителите трябва да бъдат санкционирани и като превантивно действие срещу изкушението в бъдеще да се използват от който и да било, подчертавам, химически оръжия.

Нашата позиция в значителна степен следва баланса между понасянето на отговорността и нашата убеденост, че политическият диалог е най-приемливият път за намиране на трайно решение, в това число - с максимално ангажиране на авторитетни международни организации и преди всичко на ООН. Съветът за сигурност на ООН най-хубаво е да изгради позиция. Що се отнася до нашата къща, ако мога така да се изразя, европейският ни дом, добре е да има единна европейска позиция. Работи се по този въпрос", каза Орешарски.

#Пламен Орешарски #Сирия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници