"Зелени инициативи": Да се ограничи достъпът на хора около Рилските езера

"Зелени инициативи": Да се ограничи достъпът на хора около Рилските езера
Снимка: БНР
A A+ A++ A

От няколко месеца екоактивисти предупреждават, че Седемте рилски езера са подложени на невероятен риск от струпването на много хора в местността. Те казват, че ако не се предприемат спешни мерки, езерата ще загинат. В най-активните дни през юли и август на езерата са се качвали по 6000 души на ден.

"От няколко месеца в медиите върви за заблатяването на езерата, като най-тревожна е картината в първите три езера. Проучихме какви са практиките, световните, при подобен случай. Може би най-добрият вариант, върху който трябва да се мисли, е да има някакъв режим на допуск, т.е. ограничителен режим, да се определи някаква бройка, която не би навредила на екологичния баланс на езерата", заяви Диана Хюсеин, председател на Сдружение "Зелени инициативи", пред БНР.

Тя уточни, че тези езера са с изключително крехка екологична система и балансът им е много крехък. Езерата не могат да издържат на наплива от 6000 души на ден и то събота и неделя. Контролът трябва да е завишен.

"Просто трябва да се действа бързо, защото заблатяването на езерата се случва с много бързи темпове", предупреди Хюсеин.

Диана Хюсеин поясни, че предложението е изпратено в писмен вид до екоминистреството и че сдружение "Зелени инициативи" е отворено по темата към останалите природозащитни организации.

#Рилски езера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Инбет Казино