Съветът по сигурност към МС прие 11 мерки за ограничаване на миграционния натиск

Съветът по сигурност към МС прие 11 мерки за ограничаване на миграционния натиск
Снимка: pianews.eu
A A+ A++ A

План от 11 спешни мерки за ограничаване на миграционния натиск към България бе приет на днешното извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, предава Фокус. Мерките са:

1. Изготвяне на съвместна разчетна прогноза с оглед на очакваната бежанска вълна до края на 2013 г.

2. Проучване на възможностите за подготовка на процедура за получаване на финансова помощ, като при необходимост се засили взаимодействието с: ЕК, Европейската служба за миграция и убежище, НАТО, Агенциите на ООН - ВКБООН, МОМ и Офис по хуманитарно сътрудничество.

3. Проучване на възможностите за иницииране на процедура за решение за отправяне на апел за незабавно финансово и хуманитарно подпомагане по линия на Международната федерация на червения кръст и червения полумесец.

4. Преглед и актуализация на Националния план за противодействие на тероризма.

5. Преглед на годишните бюджети на държавните ведомства за пренасочване на бюджетни средства за посрещане на бежанския поток.

6. Преглед и оценка на държавния сграден фонд с оглед идентифициране на сгради, подходящи за незабавното адаптиране за приемане на чужденци в условията на очакваната бежанска вълна.

7. Преглед, оценка и предложения за актуализация на действащите в страната ведомствени и междуведомствени планове за извънредно реагиране и управление при кризи.

8. Спешно активизиране на диалога на двустранно равнище с Република Турция и с Република Гърция с оглед съвместни усилия за справяне с бежанския поток.

9. Медицинско осигуряване и здравен контрол на приеманите в страната бежанци. Предлагане и/или преглед на механизмите за осигуряване на ефективен здравен контрол на приеманите в страната мигранти. При възможност оборудване на област Хасково с мобилна скрининг лаборатория за установяване на инфекциозни заболявания.

10. Създаване на организация за имунизация на държавните служители от различните ведомства, които работят в пряк контакт с мигранти в пограничните райони, както и за осигуряване на лични предпазни средства.

11. Създаване на организация за своевременно информиране на обществеността относно бежанския натиск към страната и призоваване за сътрудничество с държавните власти.

#Сирия #България #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници