Ес намалява инвестициите на Балканите и в Източното партньорство

Ес намалява инвестициите на Балканите и в Източното партньорство
Европейският съюз ще намали инвестициите си на Балканите, в страните по Източното партньорство и в Северна Африка. Снимка: www.silnabulgaria.com
A A+ A++ A

„Европейският съюз ще намали инвестициите си на Балканите, в страните по Източното партньорство и в Северна Африка“, предупреждава евродепутатът Ивайло Калфин, предаде БГНЕС.

Той беше назначен за докладчик на Европейския парламент по мандата за работата на Европейската инвестиционна банка през 2014-2020 г. в държавите, които не членуват в ЕС, информират от неговия пресофис.

Според Калфин, причината е орязването на разходите в дългосрочния бюджет на ЕС, което ще засегне и финансирането на банката. До 2020 г. ЕИБ ще разполага с 25 млрд. евро от европейския бюджет при 29,5 млрд. евро за 2007-2013 г. От това годишното кредитиране на ЕИБ ще се свие от средно 4,2 млрд. на 3,6 млрд. евро.

"Става дума за 5 млрд. евро, но те означават видима промяна в размаха на работата на инвестиционната банка.С бюджета си ЕС дава политическа гаранция, с която ЕИБ може да отпуска кредити. Намаляването на гаранцията означава по-малко кредити. Освен това ЕИБ финансира успоредно с ЕС, като смесването между грантове и заеми ги прави по-достъпни", коментира Калфин.

От намаляването на бюджета ще пострадат всички операции на банката извън ЕС. За страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна), възможностите на банката за кредитиране от 1 млрд. евро годишно ще се свият до 570 млн.

Държавите от Северна Африка, които разчитаха на финансиране от 1,7 млрд. евро годишно, също ще пострадат чувствително.

#Ивайло Калфин #Парламент #ЕИБ #ЕС #Молдова #Беларус #Армения #Азербайджан #Грузия #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници