Откриха потомък на български благородници

Откриха потомък на български благородници
Захари Гачин от монтанското село Копиловци, може би е потомък на благороднически род. Снимка: kamashop.net
A A+ A++ A

Захари Гачин от монтанското село Копиловци, може би е потомък на благороднически род, съобщава bulgaria-weekly.com. Той и още шестима приятели заминават за Америка към 1906 г. За Гачин роднините му предполагат, че инвестирал спечелените пари в продължаване на образованието му.

Към 1913 г. Захари Гачин се завръща в България, като пристига на пристанището в Дедеагач /дн. Александруполис/ в Гърция и оттам се прибира до родното си село пеша…! Минавайки през Балкана, той носел само една чанта със златни пари. Там обаче ги нападнали разбойници и нашенците изгубили всичко спечелено в Америка.

Легендата разказва, че по времето на династията на Шишмановци /1323-1396 г./ самият цар плащал на специалисти от земите на Австро-Унгария, които да помагат за добива на злато и олово. Някъде по това време в Копиловци пристига някакъв млад мъж, облечен в монашески дрехи, за когото се говорело, че бил най-малкият син на австрийския престолонаследник. Според легендата, именно той основал рода Гачини, от който е и Захари. Той умира около 1971 г. в родното си село.

#Копиловци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници