Плевнелиев: Оставам открит за диалог с всички институции

Плевнелиев: Оставам открит за диалог с всички институции
Президентът продчерта, че е открит за диалог с институциите.
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви пред журналисти на връх Шипка в събота, че не участва в междуинституционални войни и остава открит за диалог с представителите на всички институции.

"За да спечелят доверието на обществото, институциите трябва да са единни при определянето и реализирането на националните приоритети, така както са обединени при отбелязването на значимите за нацията ни исторически дати", заяви Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

„Придържам се към конструктивния подход и постигнатия от парламентарно представените партии консенсус по отношение на реформата в сектор „Сигурност". На заседанието на КСНС през месец април 2012 г. бе постигнато ясно съгласие, че Националната служба за охрана ще продължи да бъде подчинена на държавния глава", заяви Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава бе категоричен, че за да е легитимна реформата в сектор „Сигурност" трябва да се основава на широк обществено-политически консенсус, и че работата на парче няма да доведе до ефективни решения.

„Опитът, който имам с назначаването на председателя на ДАНС, се оказа неуспешен и оттук нататък няма да позволя каквото и да било отнемане на правомощия, имащи отношения към назначаването на ръководни длъжности в сектор „Сигурност", каза още президентът Плевнелиев.

Държавният глава посочи също така, че българското общество категорично е изразило желанието си за промяна в Изборния кодекс, която да гарантира честното произвеждане на избори. „Доверието към политиците и към институциите зависи и от способността им да работят в рамките на правила, които са общовалидни за всички", заяви президентът.

Той подчерта, че президентската институция ще продължи да бъде активен фактор в търсенето на работещи и в интерес на обществото идеи. За целта държавният глава ще организира дебати по темите пазарна икономика, медийна среда и система на правораздаване.

#Росен Плевнелиев #КСНС #ДАНС #Шипка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино