Създадоха кълбовидна мълния в лабораторни условия

Създадоха кълбовидна мълния в лабораторни условия
Снимка: www.biofriendsbg.com
A A+ A++ A

Американски учени разработиха метод за създаване на подобие на кълбовидна мълния в лабораторни условия, предаде Би Би Си, цитирана от агенция "Фокус".

Група учени от Академията на военновъздушните сили на САЩ в щата Колорадо успяха да създадат светещи облаци плазма от специален разтвор и да ги поддържат в продължение на почти половин секунда.

В природата кълбовидната мълния може да бъде видяна да прелита над полета, да преминава между сгради или дори в прохода между седалките на самолети. Но това природно явление се случва толкова рядко, че е изключително трудно да бъде изучено.

Учените от Колорадо се надяват, че техният подход ще помогне на науката по-добре да изучи феномена на кълбовидната мълния.

„Терминът „кълбовидна мълния” се използва като общ термин за описване на явления в природата, които не могат да бъдат определени като обикновена мълния. И най-вероятно това не е едно явление, а няколко, които притежават сходни отличителни признаци”, коментира ръководителят на проекта Майк Линдзи.

#Колорадо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници