Учени предполагат: динозаври са се ухажвали с танцови ритуали

Учени предполагат: динозаври са се ухажвали с танцови ритуали
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хищни динозаври са изпълнявали ритуален танц, за да ухажват партньорите си, посочват палеонтолози, които са изследвали огромни следи от стъпки, оставени от животните в западната част на Колорадо в САЩ, пише The Guardian.

Палеобиолози отдавна предполагат, че някои динозаври са имали любовни ритуали, подобни на тези на наследниците им - съвременните птици, но следите в Колорадо са първото физическо доказателство за “динозавърското ухажване”, казва ръководителят на изследването Мартин Локли.

“Знаем, че те са имали пера и гребени и добро зрение,” казва Локли, визирайки тероподите - месоядното семейство на тиранозавър рекс.

Около 50 следи от динозаври са открити в пясъчни скали на възраст 100 милиона години. Те са подредени в неправилни форми и изглеждат като следите, които остават след птици, съревновавали се в търсене на брачен партньор. 

В статия, публикувана в журнала Scientific Reports, Локли и колегите му сравняват тези следи със следите, оставяни от морските птици тупик и щраусите. Изводът е, че следите не са оставени при гнездене или търсене на вода или храна.

По думите на Локли, преподавател по геология в Колорадския университет в Денвър, моделът на следите съответства на това, което отдавна се предполага за поведението на динозаврите, както и на изследванията на съвременните птици.

Не се знае точно какъв е бил видът на динозаврите, които са танцували. Допуска се, че това може да е бил гигантският теропод акрокантозавър, който е обитавал мочурищата в западните части на Северна Америка по време на периода креда. 

#динозаври #Северна Америка #Колорадо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"