Български експерти взеха участие в международен семинар за правосъдието при децата

Български експерти взеха участие в международен семинар за правосъдието при децата
Източник: Национална мрежа за децата
A A+ A++ A

 

„Искрено се надяваме следващият екип на Министерството на правосъдието да припознае проекта на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, защото реформата в детското правосъдие трябва да бъде завършена възможно най-скоро.“ Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева при откриването на онлайн семинар с лектори от Съвета по възстановително правосъдие на щата Колорадо, предаде БГНЕс.

Гости на лекцията бяха магистрати, пробационни служители, инспектори от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, експерти от Държавната агенция за закрила на детето и от Министерството на труда и социалната политика, членове на Централната и местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и ангажирани в работата с деца неправителствени организации.

Пред тях членовете на Съвета по възстановително правосъдие в Колорадо Пий Лий, Спиро Коинис и Мег Уилямс представиха в двучасова видеоконферентна връзка добрата практика от прилагането на института спрямо малолетни, непълнолетни и осъдени възрастни в общността им.

“В зависимост от тежестта на извършеното и профила на извършителя, полицаят например може да прецени, че само с извинение към жертвата целта на института може да бъде постигната. Прокурорът може да го отклони от наказателния процес и да му даде шанс да възстанови щетата. В съдебния процес съдията също може да прецени и да наложи възстановително правосъдие, вместо присъда“, обясни Спиро Коинис, който е и координатор в отдела на изправителни институции за малолетни и непълнолетни в Колорадо.

По думите на члена на Съвета и на Камарата на представителите в Народното събрание на щата Колорадо Пий Лий детската престъпност в Колорадо е между 7% - 8% от общата, а прилагането на възстановителното правосъдие в последните 10 години е довело до 30% намаляване на рецидива при малолетни и непълнолетни правонарушители. 

#детското правосъдие #Изпълнение на наказанията #Колорадо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"