Обама: Твърденията за химическа атака в Сирия са много тревожни

Обама: Твърденията за химическа атака в Сирия са много тревожни
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама заяви в петък в телевизионно интервю, че новите твърдения за атака с химическо оръжие от страна на сирийската армия са по-сериозни и тревожни от досегашните, предава БГНЕС.

„Това, което видяхме, показва ясно, че става въпрос за важно, сериозно и тревожно събитие и ние вече сме в контакт с международната общност като цяло“, подчерта Обама пред CNN.

Американският държавен глава изрази дълбоката си загриженост от твърденията за използване на химически оръжия в Сирия, но не каза, че това е факт.

Теоретично, това би означавало, че режимът в Дамаск е пресякъл т. нар. червена линия, което Обама предупреди, че Башар Асад не бива да прави.

В момента събираме и оценяваме информация за това конкретно действие. Мога да ви кажа, че за разлика от доказателствата, които по-рано се опитахме да съберем и които доведоха до изпращането на експерти от ООН в Сирия, това, на което сме свидетели сега, показва ясно, че е станало нещо голямо, което буди дълбо безпокойство“, добави Обама.

Сенаторът-републиканец Джон Макейн остро коментира, че Обама на практика е дал на Башар Асад "зелена светлина" да извършва военни престъпления с отказа си да използва американската военна мощ при появата на предишните твърдения за използване на химическо оръжие от страна на режима в Дамаск.

"След като президентът на Съединените щати каза, че използването на такива оръжия, цитирам, би било пресичане на червената линия и промяна на правилата на играта, то сега Асад оценява реакцията му като даване на "зелена светлина", заяви Макейн.

Обама отговори от своя страна пред CNN: "Симпатизирам на страстта на сенатор Макейн за оказване помощ на хора, намиращи се в извънредно трудна ситуация. Но американците очакват от президента си да защитава техните интереси в дългосрочен план."

Той добави, че призивите за незабавни действия се появяват често, но те биха могли да замесят страната в твърде скъпи, сложни, противоречиви намеси, които, на практика, предизвикват само възмущение в региона.

Според Обама конфликтът в Сирия засяга ключови интереси на Щатите , включително и неразпространението на оръжия за масово унищожение.

"Освен това трябва да се мисли за сигурността на съюзниците на САЩ в региона, както и на американските военни бази там", допълва президентът.

#Барак Обама #Сирия #химически оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници