Николай Бареков: БСП, ДПС и ГЕРБ трябва да бъдат изметени от властта

Николай Бареков: БСП, ДПС и ГЕРБ трябва да бъдат изметени от властта
Николай Бареков Снимка: novinar.bg
A A+ A++ A

Г-н Бареков, вярно ли е че напускате поста на изпълнителен директор на ТВ7 и от есента влизате активно в политиката?

Вярно е. Разбирате, че влизането ми в политиката трябва да мине през излизане от телевизията, иначе не е би било нормално. По някое време през есента ще се случи това, но това което планирам, няма как да стане веднага. Също така няма да стане с основаване на нова политическа партия, колкото и много да си мечтаят някои.

Ще стане по естествен път. Аз и сега съм в политиката. Превърнах кампанията “България без цензура” в гражданско движение. Обединени сме на национален и регионален принцип с хора, които искат да се занимават в политика и се интересуват от това, което се случва в държавата. Стартираме отново през есента.

Ще дам възможност да се чуе и гласът на хората. Ще имаме дискусии, над 20 предавания в цялата страна, всеки може да дойде и да каже проблемите и вижданията си. Влизането ми в политиката ще започне с искане трите основни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, да седнат на една маса и да посочат дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. На нас ни трябват шест месеца за подготовка.

Не искам нещата да се случват прибързано. Ако сгрешим, прибързаните действия ще вкарат отново в парламента същите хора. А тези хора и техните управления бяха провал. Точно затова трите партии трябва да бъдат освободени от отговорността да управляват отново.

Едните предизвикаха масови недоволства през зимата, а другите се провалиха с неуместни кадрови решения. Те са изчерпани като управленици. Това са основните ми мотиви.

Какво е новото което ще предложите на българската политика и от коя грешка на старите управляващи ще се пазите?

Всичко трябва да се промени. Посланието, с което ще вляза в политиката, е, че искам да управлявам с грижа за хората. Да работя за тях самите. Смятам, че управление, което отказва да се грижи за потребностите на хората, е мъртвородено. Управленията на прехода бяха такива, че хората, които влизаха във властта, го правеха, за да се облагодетелстват.

Говореше се, че Иван Костов прибрал един милиард, царят пък си взел земи и гори. Говори се, че Бойко Борисов взел три милиарда лева. Това остават след себе си. Аз искам само хората да ми се доверят, че няма да направя това. Искам да управлявам в полза и интерес на хората.

Корупцията, безотговорността, бедността, всички негативни последствия идват от това, че управленията не са били ориентирани в интерес на хората. Те имаха друг фокус. Това искам да променя и за това да работя, и то така, че да се получи нов политически проект.

Трябва да се даде място за нова посока.

Реформаториският блок също е нова формация. Очаквате ли да Ви бъде конкуренция? Реформаторският блок е пълен със стари муцуни на прехода. Там са Иван Костов, Меглена Кунева, Трайчо Трайков, Касим Дал. Какво реформаторско има там? Тези хора са се събрали по ирония на съдбата и по принуда, защото не могат за покрият 4%-та бариера. Тъжно и жалко е това, защото там има млади и свестни хора. Младите момчета от СДС са такива, също и Радан Кънев, който замени Иван Костов като лидер на ДСБ. Сигурен съм, че тези хора имат добри намерения, но нямат шанс, защото в обединението е пълно с море от тонеядци без кауза, чиято единствена цел е да влязат в парламента.

Проблемът е, че вътре в блока има несъвместими проекти. Как е възможно Зелените да са в едно и също обединение с Касим Дал, който признава, че има подкрепата на турския премиер Реджеп Ердоган. Именно Ердоган е враг на Зелените и спря протестите в центъра на Истанбул. Така че предвиждам лоши дни за Реформаторския блок. Те са ми по-симпатични от ГЕРБ, БСП и ДПС, които трябва да бъдат изметени от властта.

Колко време ще остане на власт кабинетът „Орешарски“ според Вас?

Като вляза в официално на терен през септември първата работа ще е да изметем от властта трите партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, барабар с Орешарски. През септември ще ги извикам тези партии на разговори с цел да бъде определена дата за избори. Трябват ни шест месеца, за да се подготвим.Това е сериозно събитие. Знам, че трите партии ще изсипят торби с пари, за да спечелят. Отсега ни е ясно, че ние ще се състезаваме в неравностойни условия.

Така че трябва време за сериозна подготовка, защото ние ще играем за победа. Нещата ги виждам така - март или май най-късно да се стигне до консенсус за предсрочни избори. Това ме устройва. Само това може да успокои социалното напрежение, което продължава да нараства в цялата страна. И няма как да е по друг начин, защото хората са бедни и няма на кого да вярват.

Трябва да дойде нова партия, която да получи поне една година кредит на доверие да управлява на спокойстние. ДПС и БСП не ги оставиха и два дни да управляват, а ГЕРБ, ако се опитат да вземат властта, ще бъдат изметени от народния гняв. Трябва нова политическа формация, но пак ви казвам - на нас ни трябват поне шест месеца, за да укрепнем.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници