Кристалина Георгиева: 6 800 000 души в Сирия имат нужда от хуманитарна помощ

Кристалина Георгиева:  6 800 000 души в Сирия имат нужда от хуманитарна помощ
Еврокомисар Георгиева отбеляза, че Сирия е била най-голямото притеснение през 2013 г.. По думите ѝ 6 800 000 души в страната имат нужда от хуманитарна помощ, а повече от половината от тях са деца. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева призова Съвета за сигурност на ООН да приеме декларация за хуманитарната ситуация в Сирия. Изявлението бе направено пред ЕурАктив, цитирано от "Дневник".

Българският еврокомисар  каза, че подобно решение би могло значително да подобри съдбата на милиони хора, които са в капана на продължаващата гражданска война.

Коментарът е по повод Международния ден на хуманитарната помощ, който всяка година на 19 август отбелязва постиженията на хуманитарните работници по света и на тези, загубили живота си, борейки се за хуманитарни каузи.

Георгиева заяви, че миналата година са били убити 46 хуманитарни работници, ранени – 54, и отвлечени – 87. През първите шест месеца на 2013 г. са регистрирани повече от 70 подобни инцидента. По думите ѝ настоящата година е била "изключително тежка" за хуманитарните работници.

Според нея това развитие е срамно.

"И срамът е за нас в международната общност за това, че не реагираме по-строго в обвиненията срещу извършителите", подчерта тя и допълни, че ЕС полага сериозни усилия и е лидер в това да се справя с подобни проблеми по света, без да се обвързва политически.

Еврокомисар Георгиева отбеляза, че Сирия е била най-голямото притеснение през 2013 г. -  6 800 000 души в страната имат нужда от хуманитарна помощ, а повече от половината от тях са деца.

"Ако търсим кое е лицето на сирийската криза, това няма да е нито войник, нито бунтовник, това ще бъде лице на дете", заяви тя. Комисар Георгиева уточни, че все повече деца могат да бъдат забелязвани с оръжие в редиците на въстанието. Около 100 въоръжени деца са умрели в битка, заяви тя.

#Кристалина Георгиева #Георгиева #Сирия #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници