Семерджиев: Токът ще поскъпне с не повече от 7–8%

Семерджиев: Токът ще поскъпне с не повече от 7–8%
Семерджиев е уверен, че увеличението на цената на тока ще е в нормални граници въпреки големите предизвикателства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да допуснем скок на цените на електроенергията от 1 юли с повече от 7-8% за крайния потребител, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Семерджиев е уверен, че увеличението ще е в нормални граници въпреки големите предизвикателства.

„Много е трудно, тъй като ние оставаме остров с ниски цени на електроенергията в региона и това не може да продължи много дълго време“, коментира председателят на регулатора, цитиран от БГНЕС.

Семерджиев обясни, че стачката в „Мини Марица-изток“ ще се отрази минимално на увеличението на цените на електроенергията от 1 юли. Съществените фактори за поскъпването на тока са свързани с цената за производство.

„Очевидно е, че по цялата верига цената за производство на големите кондензационни централи ще се повишава заради необходимостта на заплащане на CO2 квотите, които от началото на 2013 година няма да бъдат безплатни“, уточни председателят на ДКЕВР.

По думите му на цените на тока ще се отразят и количествата закупена зелена енергия, но за това ще има яснота чак към началото на юни, когато ще се знае колко от ВЕИ мощностите ще работят в следващия ценови период.

За увеличението ще допринесат и промените в цените на газа, тъй като всички централи от комбинираното производство имат добавка.

Тази добавка зависи от цените на природния газ и от цените на въглищата, както и включването в системата и работата на новата мощност на ТЕЦ „AES Гълъбово“, тъй като цената на произвежданата от тази централа електроенергия ще е по-висока от средната.

Вероятно следващата седмица от държавния регулатор вече ще имат яснота по какъв начин стачката в „Мини Марица-изток“ се е отразила на компаниите, които са били засегнати от нея.

За ефекта върху крайните цени ще има яснота много скоро. От комисията чакат справки от електроцентралите и от Националната електрическа компания (НЕК) за преките ефекти и евентуално преценка за косвените.

Към момента все още важат ограниченията за износа, докато се донабавят запасите на компаниите производители.

#Ангел Семерджиев #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #ток #Мини Марица-изток #ТЕЦ „AES Гълъбово“ #стачка #Националната електрическа компания #НЕК #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници