Токът за индустрията в България е сред най-скъпите в света

Токът за индустрията в България е сред най-скъпите в света
Снимка: dnesplus.bg
A A+ A++ A

Индустрията в България заплаща една от най-скъпите електроенергии в света. Това показва изследване на Германската асоциация на индустриалните консуматори на енергия при сравнителен анализ на цената на енергията за енергоемки потребители в 29 държави, като за база е взета цената в Германия, съобщава в. "Капитал".

Според авторите на изследването германската икономика страда заради високата цена на тока за енергоемките отрасли, което влошава конкурентоспособността на индустрията й.

Германия е на трето място по най-скъп ток в тази класация, в която цената на електроенергията например в САЩ и Русия е с 52% по-ниска, а на Китай – с 25%.

Стряскащо е, че на второ място, с 8% по-висока цена от германската, се нарежда България, а по-скъпо е само в Чехия.

Според Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори основна причина за скъпия ток в България е кръстосаното субсидиране, при което цената на тока за бита се намалява под себестойността му, а полученият дефицит се компенсира чрез по-скъп ток за бизнеса.

Стаменов посочи и липсата на действащ модел за облекчаване на индустрията за разлика от редица европейски страни.

#България #Германия #индустрия #електричество #Константин Стаменов #Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници