Икономиката ни е на прага на рецесия

Икономиката ни е на прага на рецесия
Последните данни за икономиката навеждат на мисълта, че второто тримесечие в най-добрия случай отново ще покаже близък до нулата растеж на годишна база (0,1-0,2%). Снимка:frognews.bg
A A+ A++ A

Преработващата индустрия се свива с 4,5% като през май, така и през юни. Паралелно със спада на индустриалното производство от март насам, строителството за втори пореден месец също се свива на годишна база. Като цяло, краткосрочните данни за промишлеността, строителството и външната търговия показват влошаване през второто тримесечие, съобщи darikfinance.bg.

През изминалата седмица Националният статистически институт публикува месечната бизнес статистика за юни, която разкрива продължаване на негативните тенденции в промишлеността и строителството, както и стагниращо вътрешно потребление.

По отношение на промишленото производство наблюдаваме 4-ти пореден месец на спад на годишна, равен на 4,4%. Сред отраслите, които отчитат намаление на своята продукция, се наблюдава основно експортно-ориентирани отрасли като тютюневите изделия, обработените кожи и обувките, облеклото, химическите продукти, дървените материали, пластмасите. Очевидно свиването на износа през май и юни може да обясни това намаление на производството на водещи експортни отрасли.

Добивната индустрия от началото на годината е “на червено”, като спадът там остава двуцифрен и през юни. Тук единият от виновниците за спада е значително по-ниският добив на въглища тази година, който пък е свързан с по-ниското търсене на въглища от ТЕЦ-овете заради намалял износ на ток тази година. Другият виновник са металните руди, които се свиват значително през юни.

Последните данни за икономиката навеждат на мисълта, че второто тримесечие в най-добрия случай отново ще покаже близък до нулата растеж на годишна база (0,1-0,2%), като преминаване в отрицателна територия става все по-вероятно. На този фон разумните и консервативни бюджетни политики са повече от препоръчителни, твърдят експерти.

#иконоимика #индустрия #растеж #данни #база #бизнес #тенденции #спад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници