Алекси Кесяков: Двойни глоби за нарушителите на пътя в празничните дни

Алекси Кесяков: Двойни глоби за нарушителите на пътя в празничните дни
Кесяков обясни, че подобна практика се прилага в Австралия - в празничните дни, който нарушава правилата за движение по пътищата, плаща двойна глоба в сравнение със санкциите през останалите дни. Снимка: "Фокус"
A A+ A++ A

Глобите за нарушителите на пътя през празничните дни трябва да са двойни, заяви пред Фокус Алекси Кесяков, секретар на Държавно обществената комисия по безопасност на движението.

Статистиката сочи, че в петък, събота и неделя броят на загиналите е двойно по-голям отколкото през останалите дни на седмицата- отбеляза Кесяков.

Държавата взима мерки, за да има по-добри условия за движение, а някои си позволяват в тези дни да нарушават правилата и да съсипват живота и здравето на хората, които са тръгнали да почиват”, посочи той.

Кесяков обясни, че подобна практика се прилага в Австралия - който в празничните дни нарушава правилата за движение по пътищата, плаща двойна глоба в сравнение със санкциите през останалите дни.

Тази практика се налага да се въведе не защото трябва просто да глобим шофьорите двойно, а защото трябва два пъти повече да предпазим хората, които пътуват в празничните дни, коментира Кесяков.

Относно отговорността на шофьорите, които возят пътници в автомобилите си, Алекси Кесяков посочи, че от 66 загинали пътници за първите шест месеца на тази година, 62 са били в леки автомобили.

Нека, когато возим пътници, да бъдем по-внимателни, да знаем, че те са поверили живота си в нашите ръце. В някои страни въвеждат по-големи глоби за шофьори, които возят пътници в автомобилите си и нарушават правилата за движение. Това е защото носят отговорност както за своя, така и за още един или няколко човешки живота”, обясни Кесяков.

По думите му водачите трябва да бъдат отговорни за безопасността на пътниците в автомобилите, включително и по отношение на поставянето на предпазни колани.

#Алекси Кесяков #пътни нарушения #празници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Инбет Казино