НСИ: Износът на България за ЕС нараства със 7,5%

НСИ: Износът на България за ЕС нараства със 7,5%
При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (8,2%) е отчетено в сектор "Химични вещества и продукти", а най-голямо намаление (6.6%) - в сектор "Машини, оборудване и превозни средства". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Износът на България за Европейския съюз се е увеличил със 7,5% в периода януари – май 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. и достига 10,2 млрд. лева, показват данни на Националния статистически институт.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 69,7% от износа за държавите - членки на ЕС.

През май 2013 г. износът за ЕС е намалял с 12,0% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 1,9 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2013 г. се е увеличил с 0,5% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 11,9 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. През май 2013 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, намалява с 11,6% спрямо същия месец на предходната година и достига 2,4 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - май 2013 г. е отрицателно и е на стойност 1,685 млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1,215 млрд. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите пет месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. най-голям ръст – 28,5% - е отбелязан в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн".

Най-голям спад, от 8,9%, се наблюдава при износа от сектор "Храни и живи животни".

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (8,2%) е отчетено в сектор "Химични вещества и продукти", а най-голямо намаление (6.6%) - в сектор "Машини, оборудване и превозни средства".

#НСИ #износ #ЕС #България #внос

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници