Фандъкова: Промяна при провеждане на протестите може да има, ако се промени законът

Фандъкова: Промяна при провеждане на протестите може да има, ако се промени законът
Според кметът Фандъкова, поставянето на ограждения зависи от решенията на МВР. Снимка:www.manager.bg
A A+ A++ A

„Промяна би могла да има, ако се промени законът. В момента всичко, което законът изисква, се прави както от столичната община, така и от МВР“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос, дали ще има промяна в начина, по който се провеждат протестите в София, предаде БГНЕС.

Кметът на София отбеляза, че законът призовава да спазваме конституционните права на гражданите и в същото време органът по спазване реда е МВР, чрез СДВР. Във връзка с призивите на Фандъкова да се спазва законовият срок до 22 ч. за протестите, тя отново посочи, че законът е ясен, полицията действа спрямо ситуацията.

"В края на краищата обаче със сила не бива да се действа, защото това е много опасно. Така че на първо място основен приоритет за нас и за полицията остава да не се допуска напрежение, да се опазят животът и здравето на хората, а всички останали приоритети са след това", каза кметът.

По думите й поставянето на ограждения зависи от решенията на МВР. По отношение на разширяването на зоните тя е поискала преди дни да бъде стеснена зоната, да бъдат махнати загражденията около НС и в понеделник са били премахнати голяма част от тях.

"Полицията решава къде да постави загражденията. За мен е важно полицията да действа адекватно – от една страна, да не се позволява напрежение, да не се превишават правомощията на полицаите, да се контролира този процес, но, от друга страна, разбира се, да се спазва и редът в града", каза още Фандъкова.

#Йорданка Фандъкова #протестите #зоната #ограждения #напрежение #процес #реда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници