Станишев: Вето върху актуализацията на бюджета ще удари много социални групи

Станишев: Вето върху актуализацията на бюджета ще удари много социални групи
„Очакваме президентът да бъде последователен и принципен в позицията си за бюджета“, каза Станишев и добави, че "не може да се прави частично вето". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едно вето на актуализацията на бюджета ще удари много социални групи, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предава „Фокус“.

Очакваме президентът да бъде последователен и принципен в позицията си за бюджета“, каза Станишев и добави, че "не може да се прави частично вето".

Има един случай в историята на бюджета, когато президентът Желев е наложил вето за текстове, които са противоконституционни. Единственият мотив е, ако има противоконституционност. Такива основания президентът Плевнелиев няма. Президентът трябва да отговори на въпроса за актуализацията на бюджета през 2010 г., когато е бил част от кабинета. Тогава се стига до дефицит от 3,8% по европейска методика“, коментира лидерът на социалистите.

Тогава не е бил проблем такъв дефицит, а сега е проблем много по-малък. В актуализацията е заложен дефицит от 2% от БВП”, посочи Станишев.

Той очаква част от критиките да бъдат свързани с приходната част.

Прогнозата, която дават Митниците и НАП, е с 1 млрд. лв. по-малко. По отношение на разходната част – разходите са вследствие на политиката на ГЕРБ. Разходите за храна на полицаите са увеличени два пъти, без това да е заложено в бюджета”, отбеляза още Станишев.

Той добави, че „средствата за хора с увреждания от септември ги няма, не са планирани“.

„Чрез промените в бюджета очакваме да продължи програмите за временна заетост, за да не се увеличи безработицата“, каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов.

По отношение на предстоящите мерки очакваме с актуализацията на бюджета през есента да бъде реализирано увеличение на минималната работна заплата“, добави още той.

Оценката за свършената работа на НС може да се сравнява с 2005 г., смята Стоилов.

За времето на работа на парламента са приети 21 закона, от които 16 изменения и допълнения. Чрез промените в бюджета българските институции гарантират хората с увреждания да получават помощите си до края на годината. Това се отнася за няколкостотин хиляди българи. За първи път за последните няколко години се преустанови увеличението на цената на електроенергията”, посочи депутатът.

Значително се е увеличил износът на електроенергия. Следващите месеци са твърде важни, защото те трябва да очертаят следващия период, който да постави на дневен ред следващите въпроси, по които да се работи. Трябва да се премахнат лобистки текстове от законите”, добави Стоилов.

#Сергей Станишев #Янаки Стоилов #бюджет #актуализация #вето #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници