Миков: Омбудсманът да не се включва в политически състезания

Миков: Омбудсманът да не се включва в политически състезания
„Ако бъде наложено вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, това би бил безпрецедентен акт от страна на президента", отговори Миков на въпрос за евентуално вето на президента върху актуализацията на бюджета. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Работата на омбудсмана не е да обвинява и да се включва в политическите състезания, а да брани правата на гражданите и да ги представя пред институциите. Законодателната програма, работата на Народното събрание, е автономно право на парламента“, заяви председателят на парламента Михаил Миков, в отговор на критиката на омбудсмана Константин Пенчев, че НС бави промените в Изборния кодекс, предава „Фокус".

Обсъждането на изборното законодателство премина през фаза на обществени изслушвания. Предполагам, че есента е възможно всички тези идеи да бъдат структурирани като гръбнак на определен закон за провеждане на избори”, каза Миков.

Ще се опитаме максимално, Министерски съвет има воля за това, да не допускаме компромиси по отношение на компетентността на администрацията“, коментира бившият вътрешен министър по повод кадровата политика на управляващите.

Кадровите решения са част от онази промяна, която е необходима, която създаде среда на политическа бюрокрация и заради която хората понякога излизат на улицата. Ние не сме предпазени от кадрови грешки и плащаме цена за тях. Но това не означава да не вършим промени за една по-прозрачна и по-законосъобразно действаща администрация на всички равнища. Всяка смяна се оправдава с политически мотиви, но винаги трябва да се поглежда и как са били назначени тези хора”, отбеляза Миков.

На въпрос как управляващото мнозинство ще работи като заложник на „Атака”, Миков отговори: „Самото Народно събрание може да се каже, че е заложник и на „Атака”, и на БСП, и на ДПС, и на ГЕРБ при този резултат на изборите. Функционирането на парламента е отговорност на всеки депутат и всяка партия”.

„Притеснението не е емоция, която да е присъща на народното представителство.
Смятам, че ще има отговорно отношение на всички парламентарни партии, включително на опозиционната – ГЕРБ. Деструкцията е част от големия проблем за разбиване на институциите. След разбиването на институции възникват въпроси за нормалното развитие на демократичната система. Всяка партия има отговорност за това. С оглед на многото работа, която има да се върши, смятам, че всеки оцени участието си”, посочи Миков относно очакванията си за работата на депутатите през есента.

„България по Конституция е демократична, правова и социална държава. Социалната държава е един перманентен дефицит и протестите в голямата си част са свързани с това”, добави той.

Ако бъде наложено вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, това би бил безпрецедентен акт от страна на президента", отговори Миков на въпрос за евентуално вето на президента върху актуализацията на бюджета.

Законът за бюджета е по-особен закон, той е изключително в правомощията на Министерски съвет, за да може да реализира политиката, за която то е избрано от Народното събрание. И когато използваш механизма на ветото по такъв закон, ти трябва да си даваш сметка, че това е пряк, директен сблъсък с изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет и опит за блокиране на нейната политика“, коментира Миков.

Според него това е „опит семействата на децата с увреждане да не получат през този месец увеличението, бизнесът да не получи разплащанията.“

Смятам, че това са все въпроси, които са от пряката конституционна компетентност на Министерски съвет, а не на президента. Иначе винаги приемам с разбиране мотивираното връщане на закони за ново гласуване”, допълни председателят на НС.

„Ако президентът разглежда сериозния конституционен институт на отлагателното вето като политически ход за намирането на по-широка подкрепа от 120, смятам една такава позиция за безотговорна. Да заиграваш с това тежко президентско оръжие, за да предизвикаш политически коментари по отношение на формирано парламентарно мнозинство, е безотговорно поведение. По никой начин не искам да оспорвам правото на президента да използва всички предоставени му от Конституцията механизми, но когато го прави с мотиви, по същество, а не с някаква скрита цел – да предизвикаш политическите коментари за конфигурацията в Народното събрание”, заяви Михаил Миков.

Той обясни, че няма да свика извънредно заседание на НС, ако последва отлагателно вето за ново обсъждане на бюджета.

Добре е този въпрос да се разгледа в началото на септември, но ще има забавяне в реализирането на политиката на правителството, но ще е ясна и отговорността”, каза още председателят на парламента.

#Михаил Миков #Константин Пенчев #актуализация #Росен Плевнелиев #вето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници