Мира Радева: Вече е късно за експертен кабинет, единственият изход са изборите

Мира Радева: Вече е късно за експертен кабинет, единственият изход са изборите
Мира Радева Снимка: www.potv.bg
A A+ A++ A

Г-жо Радева, казахте, че има възможност Реформаторският блок да се изравни с ГЕРБ при евентуални нови избори до края на годината. Какво имахте предвид, съдейки от резултатите от изборите през май - че Реформаторският блок ще получи голяма подкрепа или, че ГЕРБ ще загуби доста избиратели?

Трябва много да се внимава с подобни интерпертации. Казах, че е възможно при евентуални избори Реформаторския блок да се избравни с ГЕРБ, но за това съществуват необходими условия, тоест, не е категорично твърдение. Базирам се на два факта. Хората, които биха гласували за партии център-дясно, са активното население. Те са моторът на случващото се в момента. Мнозинството от тях не отидоха да гласуват на предишните избори, защото нямаше политически субект, който да ги увлече след себе си. Всички тези хора сега биха отишли да гласуват, ако Реформаторският блок излъчи нови лица, които вдъхват надежда.

Другият аргумент за твърдението ми е, е ГЕРБ загуби доверие, избиратели.

Разбира се, тези аргументи са излкючително теоретични. За да правя подобни твърдения, аз не се базирам на данни от конкретно проучване, а на моя анализаторски опит от всичките тези години.

Реални ли Ви се струват реформите, които предлага Реформаторският блок?

Това зависи от перспективата, от която гледаме. Като се гледат отвътре, нещата изглеждат съвсем различни. Онези, които са вътре в политическите процеси, твърдят, че Иван Костов не е пуснал властта, а все още държи и контролира процесите. Тогава вече може да има съмнения. Едно е да коментираш събитията на жълтите павета, различно е от други места. Аз гледам нещата от перспективата на избирателя, той няма представа какво става в кухнята, затова нито ги прогнозира, нито ги анализира. Това са два различни филма, в който всеки мери със собствения си аршин.

Има ли лица в Реформаторския блок, които биха спечелили доверието на избирателя?

Има такива лица. Например Радан Кънев изглежда ново лице. Той е млад, почтен човек, необременен от миналото. Такъв е Йонко Грозев. Той идва от неправителствения сектор, ново лице, изглежда човек с определана харизма.

Защото ние добре видяхме потенциала на Кунева и на редица други, разбрахме какво могат. Но те не са на преден план. Трябва да гледаме тези, които сега излизат на преден план. За тях е много важно как ще се презентират, защото от това зависи дали ще спечелят избирателя.

Да не пропускаме и другия много важен въпрос. Много е важно как ще си подредят листите при евентуални избори. Защото сме свидетели, че като се стигне дотам, винаги настава бой кой ще води бащина дружина. Това е фундаментален въпрос, но засега никой не може да му отговори.

Възможно ли е, според Вас, Реформаторският блок да оглави протеста, защото част от протестиращите казват, че не биха се ангажирали с партия?

Възможно е да се случи това. Вътре в протеста има различни групи, с различна идеология и ценности, които в един момент трябва да се припознаят в някоя формация, трябва да направят избор. Видяхме на предишните избори, че много млади хора не се припознават в достатъчна степен в ГЕРБ. Голяма част от тях не отидоха да гласуват. Затова тук, в Реформаторския блок, има голям потенциал да привлече тези хора.

Освен Реформаторския блок обаче, очаквам голямо партийно строителство. Нормално е да очакваме и други нови пратии да заявят политически претенции. Този блок е с едни гърди напред, защото партиите в него имат опит от предишните избори, ясен елеторален резултат. Новите политически субекти трябва да имат време да израснат, докато Реформаторският блок вече е разпознаваем, има електорална история. Ако стъпят на нея, със сигурност ще направят крачка към обединение.

 

Икономисти твърдят, че избори през есента ще дестабилизират страната, сериозен аргумент ли е това, според Вас?

Икономиката вече е дестабилизирана. Докато не бъде възстановена ролята на институциите и държавността, в икономиката ще е нестабилна. Докато не се разсее социалното напрежение, рецесията ни е в кърпа вързана и ще влезем в тежка фаза на стагнация. Така или иначе, със избори и без избори, ние сме в много тежка ситуация без доверие в държавността. От февруари сме в изключително тежка политическа криза, от която не се вижда изходът. Затова е необходимо спешно да се потърси политическо решение, да се успокои социалната обставновка, но не се правят стъпки в тази посока.

На управляващите трябва да им стане ясно, че нищо няма да се получи без доверие в управлението. Ако някой си мисли, че това правителство може да вдъхне живот на икономиката, много се лъже. Есента това ще стане ясно на всички. Ситуацията може да се овладее само с консенсус и с помирение между страните. Това няма как да стане в рамките на този кабинет.

Моето предложение беше веднага след като избухнаха протестите, да бъде сформиран експертен кабинет, който да потуши страстите и държавата да заработи. Това не се случи заради инатлъка на Сергей Станишев. Сега вече е късно, дори да се опитат да го направят, протестиращите няма да повярват. Те ще кажат, че това е поредната игра на олигархията. Затова единственият изход са изборите.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници