Мнозинството в парламента отхвърли предложения на ГЕРБ

Мнозинството в парламента отхвърли предложения на ГЕРБ
„Хора, които взеха 2 млрд. лв. за здравеопазване, в момента да роните крокодилски сълзи и да говорите за пари за здраве”, обясни отрицателния си вот Емил Райнов от Коалиция за България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народните представители не приеха предложения от ГЕРБ социален пакет от 150 млн. лв., съобщава „Фокус“.

Предложението бе отхвърлено по време на гласуване на текстове от Законопроекта за промяна на Закона за държавния бюджет.

95 гласуваха – „за“, 104 – „против“, и 1 – „въздържал се“.

В пакета се включваха 40 млн. лв. за помощи по Закона за семейните помощи за деца, по интеграционните добавки за хората с увреждания, приемните семейства и по Закона за социалното подпомагане.

85,6 млн. лв. бяха предвидени за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане през зимните месеци.

Така се предвиждаше да се разшири обхватът на хората и близо 500 хил. домакинства, или около 1,5 млн.граждани, да могат да бъдат подпомогнати.

24,4 млн. лв. допълнително се предвиждаха за активни мерки на пазара на труда

Народните представители отхвърлиха предложение на Десислава Атанасова и Даниела Дариткова от ГЕРБ за отделяне на 30 млн. лв. за изграждането на национална педиатрична болница.

199 депутати гласуваха: 91 „за“, 95 „против“, и 13 „въздържал се“.

Един депутат от Коалиция за България гласува за предложението.

„Хора, които взеха 2 млрд. лв. за здравеопазване, в момента да роните крокодилски сълзи и да говорите за пари за здраве“, обясни отрицателния си вот Емил Райнов от Коалиция за България.

Депутатите отхвърлиха и предложение на ГЕРБ за осигуряване на 10 млн. лв. за създаване на кадастрални карти и регистри по Черноморието.

Гласуваха 199 народни представители, от които 90 – „за“, 100 – „против“, 9 – „въздържал се“.

Бившите управляващи предложиха и осигуряване на 2 млн. лв. за изготвяне на общи устройствени планове на общините, които не са възложили такива.

Според Любен Татарски тези пари са жизнено необходими за общините, но предложението не беше подкрепено от мнозинството в пленарна зала.

135 общини са заявили, че за изработване на устройствените планове са им необходими допълнителни средства.

#ГЕРБ #правителство #актуализация #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници