Плевнелиев се срещна с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ за актуализацията на бюджета

Плевнелиев се срещна с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ за актуализацията на бюджета
Плевнелиев отново заяви, че ще излезе с позиция по промените, след като приключат дебатите в Народното събрание. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев и лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Константин Тренчев обсъдиха икономическата и политическата ситуация в страната и обмениха мнения по Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г., съобщава БГНЕС.

Синдикалистите представиха на държавния глава становищата си по промените в най-важния закон на страната.

И двете страни се обединиха около призива за повече прозрачност по отношение на разходната част на бюджета.

Според синдикатите изменението на бюджета е важна стъпка и за това трябва да бъдат поети повече и по-ясни социални ангажименти.

Плевнелиев отново заяви, че ще излезе с позиция по промените, след като приключат дебатите в Народното събрание.

Синдикатите от своя страна виждат в държавния глава легитимната институция, която може да бъде обединителен фактор в условията на настоящата социална и политическа криза, и да работи по постигането на национално съгласие по важните за обществото въпроси, стана ясно на срещата между Плевнелиев и водачите на синдикатите Димитров и Тренчев.

Според лидерите на двете национални синдикални организации Президентството е платформата за провеждането на дебати между парламентарните и извънпарламентарните политически партии, синдикатите, работодателите и гражданското общество.

Обсъдена беше и необходимостта за постигане на политическо съгласие по важни за гражданите и за бизнеса въпроси.

Сред тях бяха откроени ясни мерки за засилване на антимонополното законодателство, реформите в енергийния сектор, продължаване на административната реформа, включително развитието на електронното правителство, както и изборното законодателство.

Водачите на синдикалните организации предупредиха за риск от нарастване на социалното недоволство през есенните месеци, в случай че не бъдат предприети мерки за удовлетворяване на исканията на гражданите.

Според тях вече 23 години е налице дефицит на демократичност, нарастваща бедност и силно усещане за икономическа несправедливост у гражданите, незачитане на техните демократичните права и свободи.

По думите на президента Росен Плевнелиев градивната енергия на гражданското недоволство трябва да бъде насочена към позитивна промяна.

#бюджет #актуализация #Константин Тренчев #Пламен Димитров #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници