Борисов: Социалният министър потвърди, че сме плащали по-високи пенсии

Борисов: Социалният министър потвърди, че сме плащали по-високи пенсии
„Февруари месец предупредих българите, че с два месеца по-рано предсрочни избори ще се наруши ритъмът на държавата, на приходните агенции. Безспорен факт е, че от февруари досега те не работят“, коментира още бившият премиер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Социалният министър потвърди, че през четирите години сме плащали по-високи пенсии средно с 1 милиард лева на година“, заяви в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, предава „Фокус“.

„Благодаря на социалния министър, който потвърди, че с решенията, които са вземали на последните заседания на парламента и на Министерски съвет, ние през четирите години средно на година с 1 милиард лева сме плащали по-високи пенсии. Да са ни живи и здрави пенсионерите. Казвам го, защото водим спор на тази тема. Тези пари, когато беше най-голямата финансова икономическа криза, растежът в държавата всички признават, че е 1%–1,5%, сега вече е паднал на 0,4%, няма къде да се компенсира, освен да се вземе от фискалния резерв“, посочи Борисов.

В коментар на твърденията, че ГЕРБ са вземали два или повече милиарда лева всяка година, Борисов заяви: „Тези хора не спират да говорят глупости. Една лъжа за 800 милиона кредит я повтарят всеки път, очаквайки да стане истина. Ние взехме този кредит от 800 милиона лева, дадохме на зърнопроизводителите и 45 дни след това Брюксел ги възстанови в 100% от размера“.

„От този кредит всъщност ние сме дотирали като държава от парите на данъкоплатците с 2 милиона зърнопроизводителите, за да могат да засеят, да направят обработка на посеви и всичко останало“, посочи Борисов.

„Февруари месец предупредих българите, че с два месеца по-рано предсрочни избори ще се наруши ритъмът на държавата, на приходните агенции. Безспорен факт е, че от февруари досега те не работят“, коментира още бившият премиер.

„Няколко пъти, когато се говори за предсрочни избори, българите трябва да знаят какво струват тези избори. Освен самите пари за избори, както и референдумът за „Белене“ – абсолютно грешни пари – 14 милиона, водят до много понижена работа на държавната администрация. Разбираемо е. Всички служби, всички агенции чакат кого ще сменят. В здравното министерство вчера накуп са уволнили 33 души. Сменят шефове на ВиК, шефове на държавни дружества“, отбеляза Борисов.

„През това време те не работят, затова приходите им са толкова малко и те няма да станат повече. В същото време и бизнесът е блокиран, защото чака някакви мерки и решения. Чакаме месеци наред вече плана „Орешарски“. Разбрах, че днес ще има някакъв, но времето си минава“, каза още той.

Във връзка с кредита, взет по време на управлението на ГЕРБ, Борисов каза, че са много парите за кофинансирането по големите инфраструктурни проекти, които са направени само с 20% от българските данъкоплатци, за „Тракия“, „Люлин“, „Дунав мост 2“, „Струма“, „Марица“, двата лота на „Хемус“.

„Те също трябваше да дойдат отнякъде, за да могат да ги ползват хората. На тях им е най-лесно да хвърлят вината върху нас, което е нормално, разбирам го – това е политика“, посочи Бойко Борисов.

„Да обявят май месец предсрочни избори и тогава вече веднъж ще се харчат пари за избори, така че масрафът ще го има; втори път – както ни подредят хората, така след това да си управляваме и да се признае резултатът. Няма как, след това септември или октомври пак да има избори – вече сме фалирали“, каза Борисов.

„Те трябва да обявят дата за предсрочни избори, за да се успокои обществото. Дали ще е – то вече и октомври не може да е, ноември, до края на годината, май месец ще има избори за евродепутати. Ще се харчат пари и държавата ще се организира“, посочи Борисов.

„Ако се правят предсрочни избори, най-добре е да ги направят така, че обществото да бъде удовлетворено от тях, да има представителност на хората и те да приемат изборите, каквито и да са резултатите. Политическите лидери трябва да осъзнаят, че зад всяка партия стоят избиратели и която е първа, втора, трета – както ги подредят хората, трябва да се съобразяваме с този вот, защото той пряко удря след това по джоба всички нас. Те не ме послушаха февруари месец, зор след два месеца да има предсрочни избори и сега няма на кого да се сърдят. Те са вече два месеца и половина на власт, можеше да направят смени, ако не им харесват агенциите, и вече да са събрали с 200-300 милиона повече“, заяви Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #пенсии #заем #избори #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници