Зинаида Златанова: Случващото се в КПУКИ е извън фантазиите ми

Зинаида Златанова: Случващото се в КПУКИ е извън фантазиите ми
„Добре е, че Народното събрание се зае да разнищи докрай комисията и всеки един от членовете й“, каза още Златанова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще се окаже, че в Комисията за конфликт на интереси нищо не е било редно. Случвалото се там е извън фантазиите ми. Просто не мога да си го обясня“, заяви министърът на правосъдието и вицепремиер по еврофондовете Зинаида Златанова относно скандалите около председателя на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, предава БГНЕС.

Златанов, отстранен след откритите записки в тефтера му, вече е привлечен като обвиняем за престъпление по служба.

В тефтерчето до инициалите на И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. в повечето случаи се посочва кой да бъде „ударен“, името на Росен Плевнелиев също присъства.

След като прокуратурата представи бележника на Златанов, Искра Фидосова обяви, че напуска Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Скандалноизвестната депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова подаде молба и прекрати мандата си в НС.

„Добре е, че Народното събрание се зае да разнищи докрай комисията и всеки един от членовете й“, каза още Златанова.

На въпрос къде е контролът, Златанова отговори: „Да, комисията е независима, така е замислена от Закона, за да установява конфликти на интереси на хора по висшите етажи“.

Тя отбеляза, че трима от членовете на КПУКИ са избрани от НС, един е посочен от президента, а един от правителството.

„Аз ще предложа на премиера да поканим нашия представител, за да може и ние да имаме информация от първа ръка, да видим какво се е случвало там“, посочи Златанова и добави: „Това, че Комисията е независима, не означава неотчетност и преди всичко пред гражданите“.

„Предупреждавам на няколко пъти, че най-вероятно България ще загуби пари. Най-важното е да минимизираме загубите. За месец юни и юли в България са разплатени 450 млн., а за периода януари-май - 880 млн. лева. Всеки ден разглеждаме проект по проект. Ако и в първия период са работили както сега, тогава сумата за първия период щеше да бъде 1 млрд.“, коментира вицепремиерът по еврофондовете.

„В здравеопазването и образованието имаме нужда от сериозни реформи. И това го виждат всички. Тревожи ме фактът, че Европейската комисия от 4 години дава препоръки за ключови реформи“, заяви Златанова.

За България има една препоръка, която стои от 2010 г. Тя гласи - да се реформира и да се изгради стратегия за висшето образование. За мен е необяснимо защо четири години Брюксел иска нещо, а ние нищо не правим“, каза още тя.

#Зинаида Златанова #Филип Златанов #конфликт на интереси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници