Катрин Аштън се срещна с Мурси на тайно място

Катрин Аштън се срещна с Мурси на тайно място
Аштън излетяла от Кайро през нощта с военен хеликоптер за неизвестно място, където е държан бившият държавен глава, съобщиха по-рано източници, пожелали анонимност. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън се е срещнала с бившия египетски президент Мохамед Мурси, пазен на тайно място от армията след свалянето му от власт, предава БГНЕС.

Това е станало няколко часа преди новите протести на ислямистите в Египет, които обещаха да останат мобилизирани.

Аштън е провела двучасова среща с Мурси, отбеляза говорителката й Мая Кочиянчич.

Тя излетяла от Кайро през нощта с военен хеликоптер за неизвестно място, където е държан бившият държавен глава, съобщиха по-рано източници, пожелали анонимност.

Мурси не се е появявал публично след свалянето си от власт и не е провеждал официални срещи.

Неотдавна семейството му се оплака, че не може да се срещне с него.

По време на предишната си визита в Кайро на 17 юли Аштън поиска освобождаването на Мурси и сподели, че съжалява, че не е могла да се срещне с него.

Представителката на ЕС ще даде пресконференция на обяд.

Тя пристигнала в Египет в неделя вечерта, а вчера е разговаряла с представители на новите власти и с членове на ислямистки формации, близки до Мурси.

Приближените до бившия президент формации предупредиха Аштън в комюнике, че „египетският народ ще остане на улиците и площадите до връщането на конституционната легитимност“.

След свалянето на Мурси от власт на 3 юли неговите привърженици от „Мюсюлманските братя“ организират редовно демонстрации, помрачени от кърваво насилие, и седящи протести на редица площади в Кайро.

Те призоваха за милионен протест във вторник с искане за връщането на власт на първия демократично избран президент на страната.

#Катрин Аштън #Мохамед Мурси #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници