Берлускони: Ако ме осъдят ще вляза в затвора

Берлускони: Ако ме осъдят ще вляза в затвора
Делото „Медиасет“ е един от най-шумните съдебни процеси, свързани с бизнес дейността на бившия премиер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е убеден, че ще бъде оправдан от Касационния съд на страната по делото за финансови машинации в медийната група „Медиасет“, но ако присъдата бъде потвърдена той е готов да влезе в затвора, предава БГНЕС.

„Независимо от всичко аз съм убеден, че Касационният съд ще ме оправдае във вторник. Но ако това не се случи, няма да бъда изгнаник като Бетино Кракси“, заяви Берлускони пред в. „Libero Quotidiano“.

Берлускони намекна за Бетино Кракси - премиер от 1983 г. до 1987 г., който през 1994 г. избяга в Тунис, за да не бъде арестуван по обвинение в корупция.

„Няма да се съглася с някакъв вид изправителна работа, сякаш съм някой престъпник, който трябва да бъде превъзпитан. Аз съм почти на 78 години, имам право на домашен арест, но ако ме осъдят - ако те поемат тази отговорност – тогава ще вляза в затвора“, каза Берлускони.

Делото „Медиасет“ е един от най-шумните съдебни процеси, свързани с бизнес дейността на бившия премиер.

През октомври 2012 г. съд в Милано даде четири години затвор на Берлускони.

Присъдата бе съкратена автоматично до 1 година заради закона за помилване от 2006 г.

През май Апелативният съд потвърди присъдата на съда от първа инстанция и постанови, че сенатор Берлускони не може в течение на пет години да заема държавна длъжност.

На 30 юли Касационният съд ще се произнесе окончателно по делото.

Ако той потвърди присъдата, специален орган на Сената ще трябва да обсъди въпроса за лишаването на Берлускони от парламентарен имунитет. В този случай бившият премиер ще трябва да напусне политиката.

#Силвио Берлускони #Медиасет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници