Реформаторският блок иска избори наесен

Реформаторският блок иска избори наесен
Днес се проведе пресконференция на лидерите на реформаторския блок. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Искаме незабавно изтегляне на бюджета на мафията от парламента и незабавна оставка на кабинета. Правителство, което удря, за да защити мафията, няма никакви седмици пред себе си“, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по време на представянето на позицията на Реформаторския блок за случилото се през изминалата нощ около Народното събрание.

„Избори през 2014 година не са решение нито на политическата криза, нито на икономическите проблеми на българските граждани“, смятат партиите от блока. Те настояват за избори още през есента. Според тях правителството на Пламен Орешарски е зависимо от личните интереси на малка група хора, а държавата е заложник на олигарси, предаде БГНЕС.

„Призоваваме всички български граждани, независимо от тяхната политическа принадлежност, да се присъединят още днес към протестите, обединени под националния трибагреник. Като извънпарламентарна опозиция ще се противопоставим непоколебимо на всеки опит за внасяне на актуализацията на бюджета в пленарна зала. Ще дадем отпор на политическото насилие“, категорични са те.

„Снощи пред Народното събрание се проля кръв. Когато протестиращите се противопоставиха на кражбата на половин милиард през бюджета, правителството прибягна до сила. Четиридесетдневното високомерие на властта прерасна в провокация и агресия срещу гражданите, в защита на конкретни мафиотски интереси. Отговорността е лична – на всеки министър и на всеки народен представител, подкрепящ бюджета и правителството“, пише още в общата позиция на Реформаторския блок.

Отдавна е факт, че управляващите имат нетърпимост към мнението на хората и се опитват да го неглижират, но сега те го демонстрираха още веднъж и то до крайност, особено през изтеклата вечер. Те не искат да видят решение, минаващо през техния отказ да продължат да упражняват властта. Ние проследихме реакцията на всички политически лидери от управляващото мнозинство, аз не чух никой от тях да говори за Изборния кодекс и това, което те поеха като публичен ангажимент да правят и около което събраха неправителствени организации, коментира от своя страна лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя изрази съжаление от начина, по който в последните дни и седмици България влиза в европейските и световните новини. "Съжалявам, че България влиза по този начин в европейските и световните новини, но много се радвам, че сме членове на ЕС, защото няма завеса, нито желязна, нито от дим и огледала", каза още Кунева. Тя разтълкува призива на председателя на Народното събрание Михаил Миков към депутатите да не идват днес на работа с "ефекта на подсъзнанието". Изглежда на подсъзнателно ниво на тях им се напуска, коментира тя.

Убеден съм, че протестът няма да отмине, той ще продължи до тогава докато не бъде възстановена някаква нормална демокрация в България, коментира от своя страна председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов. Народните представители са заложници на икономически интереси, на олигархията на собствения си страх от любовта на народа, каза още той.

Съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов пък заяви: "Вчера беше една от връхните точки на протеста, защото протестът се доказа като решителен. Това е ясен сигнал, че обществото няма да търпи наглостта, подигравките, манипулацията, които се опитват да се вменят на хората, излезли на улицата. Редно е Станишев и Местан да позволят на Орешарски да си подаде оставката".

#ДСБ #Радан Кънев #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници