Радан Кънев: България иска Украйна в НАТО бързо, САЩ и Германия са резервирани

Радан Кънев: България иска Украйна в НАТО бързо, САЩ и Германия са резервирани
A A+ A++ A

Евродепутатът Радан Кънев във Фейсбук:

Ключова опорка на руската агентура е, че демократите в България (а и в цяла Източна Европа), които те наричат “войнолюбци”, действат под диктовката на САЩ в НАТО и на Германия в ЕС.

И не щеш ли - Германия и САЩ са резервирани към покана за Украйна в НАТО и ЕС. А ние сме 100% ЗА. Защо ли?!

Много е просто - защото руската агентура, разбира се, както винаги, лъже. Демократите, европейските политици сме преди всичко патриоти. Ние оценяваме националния интерес не според интереса на Берлин и Вашингтон, а според нашата, българска и европейска, сигурност и просперитет.

САЩ имат основание да са резервирани. Те се боят от прекомерни ангажименти в сферата на сигурността, от свръхнапрягане на гаранциите, които дават. За тях Тайван, Южнокитайско море, Япония, Австралия, целият Тихоокеански басейн, са поне еднакво важни с Европа.

Ние нямаме такова основание. За нас Източна Европа е абсолютен приоритет. Източна Европа сме ние. И ние имаме интерес границата на гаранциите на НАТО да е максимално отдалечена от нашите собствени граници. Ние искаме чл. 5 да се активира не ако гори нашата земя, а ако е застрашена земята на съседите ни. Ние знаем, че както и когато и да завърши войната, която Русия поведе срещу Украйна, това няма да изличи вековния имперски манталитет на обитателите на Кремъл. Че вероятно за Русия “украинският въпрос” ще бъде вечна язва и повод за търсене на напрежение и конфликт. И че сигурност за Източна Европа ще има тогава, когато има ясна политика на сдържане, която включва не само Финландия и Швеция в НАТО, но и Украйна максимално бързо в Алианса и в ЕС, и свободна, демократична Молдова, Грузия, а и свободна Беларус.

Та така. Нашите позиции и интереси не съвпадат задължително нито със САЩ, нито с Германия. А именно тези, които ни обвиняват, имат позиции, винаги съвпадащи не просто с интересите, но и с инструкциите от Москва. От Кремъл и Любянка.

#Радан Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници